Hava sıcaklığının çok hızlı değiştiği ve soğuk algınlıklarının arttığı bu günlerde direncimizi arttıracak besinlerin başında narenciyeler ve özellikle limon gelmektedir. Limon çekirdeğinde bulunan limonin isimli bir maddenin virus hastalıklarına bağışıklığı arttırdığı, sinir sistemini koruduğu, kanser ve obeziteyi önlediği bilinmektedir.
Limonin narenciyelere ekşi tadı verir. Limon C vitamini, folat, potasyum, flavonoidler de içerir. Bir limon günlük C vitamin ihtiyacının tamamından fazlasını karşılar ve yalnızca 22 kaloridir. Limon içinde bulunan çeşitli yararlı maddelerin ayrı ayrı sağlık için yararlı etkileri vardır.
Haberin Devamı
LİMONUN FAYDALARI NELERDİR?
C vitamini bağışıklık hücrelerinin bütünlüğünü korur ve beyaz kan hücreleri yapımını arttırır.
C vitamin alanlarda kalp hastalığı gelişme riski % 15 daha azdır.
C vitamininin antioksidan etkisi vardır, kötü kolesterolü azaltır.
Limonin obez kişilerde oluşan iltihabi reaksiyonu baskılar.
Limonin kolesterolü % 20-30 oranında düşürür.
Sitrik asit böbrek taşı oluşumunu engeller. Oluşmakta olan taşları parçalar. 100 ml limon suyu içindeki sitrik asit ilaç tedavisine eşit orandadır.
Labratuvar çalışmaları limon özünün meme kanseri hücrelerini öldürdüğünü göstermiştir. Limonda kansere karşı güçlü etki olduğu düşünülmektedir.
Limoninlerin meme kanseri tedavisinde kemoterapiye destek olduğu bulunmuştur.
Hamile kadınların folat alması bebeğin beyin ve sinir sistemi sakatlığı olmasını engellemektedir.
Folatın, folat düzeyi düşük olanlarda erken başlayan kanseri önlediği gösterilmiştir.
Folat kalp ve damar hastalıklarını ve felçleri engeller.
LİMONU NASIL TÜKETMELİ?
Çocukların çoğu ekşi tadı nedeniyle limonu çok sevmezler. Limonata ve meyve suları ile içilmesi, salataların, yemeklerin üzerine sıkılması, kabuğunun salatalara, tatlılara, et ve balık yemeklerine rendelenmesi ile vücuda alabilirler. Limon kabuğunda da vücuda yararlı maddeler vardır.
Önemli not: Limonun aşırı tüketilmesi halinde diş minesini bozabilir, midesi hassas olanlara reflü veya ekşime yapabilir.