Paylaş
Geçtiğimiz yıl Amerikan Sağlık Bakanlığı doğru beslenme rehberi yayınlayarak vatandaşlarına daha fazla sebze ve lifli gıda yemelerini tavsiye etti. Tarım ülkesi olan ülkemizde çocuklarımızın günlük listelerine yeterince sebze ve meyve katabiliyor muyuz?
Kırk yıl önce yapılmış bilim kurgu filmlerinde insanlar sebze hapları yutarlardı. Teknoloji çok ilerlediğinde artık yemek kalmayacak ve haplar ile yaşanacak diye düşünülürdü. Günümüzün çocukları bu filmleri seyretmemelerine rağmen sebze ve meyveyi az yemekte, anneler çocuklarına vitamin- balık yağı şurupları, “bağışıklık güçlendirici” verme yarışlarına girmektedir. Çocukları için en iyisini yapmaya hazır fedakâr annelerimize taze meyve ve sebzelere dönme çağrısı yapmak istiyorum. Meyve ve sebzelerde vitamin haplarının içine koyamayacağımız kadar sağlığa yararlı madde vardır.
Bu hafta sebzelerden başlayalım. Bazı çiğ sebzeler vitaminlerini kaybetmeden yenebilirler. Salata bu amaca en uygun yemektir. Biz çocuk hekimleri “salata yemez” çocukların arttığını izlemekteyiz. Salatayı menünüze yeniden sokun. Ara öğün, atıştırmalık olarak da küçük kesilmiş çiğ sebzeler, baharat ile tatlandırılmış yoğurt yanında servis edilebilir.
Biber: Vitamin C ve E yanı sıra antioksidan ve iltihap gidericiler içerir.
Turp: Kanser hücrelerini öldüren glukosinolat, mirosinaz, izosiyanat ile birlikte C vitamini ve bağışıklığı arttıran antioksidanlar taşır.
Sarımsak: Vitamin C, selenyum, kalsiyum, manganez, triptofan içerir. Sarmısak içindeki kükürt bileşenlerinin çok sayıda sağlık yararı vardır. Kanser önleyici etkisi de gösterilmiştir.
Domates: Kalorisi düşüktür. Kanser önleyici ve kalp sağlığı koruyucu likopen yanı sıra Vitamin C ve K,potasyum, molibden, lif, glutamik asit içerir.
Yaprak salata: Demir, bakır, manganez, C ve K vitamini, içerir.
Brokoli: Kalorisi ile sağladığı yararlı besin maddeleri karşılaştırıldığında ilk yirmi gıda arasında yer almaktadır. Vitamin C ve K , folat, manganez, kalsiyum, fosfor, potasyum, lif kaynağıdır. Bir çalışma bol brokoli yiyenlerde idrar yolu kanserlerinin azaldığını göstermiştir.
Brüksel lahanası: Brokoli içindeki yararlı maddeler yanı sıra demir ve alerjik iltihabı engelleyene flavonoid ve karotenoid içermektedir.
Karnabahar: Vitamin C,K, folat,kolin,potasyum, piridoksin, lif içermektedir. Haşlanmış karnabaharın tadı bozulmaktadır. Çocuklara sevdirmek için fırında zeytinyağ ve sarmısak ile pişirilebilir.
Havuç: Vitamin A ve C, potasyum, karotenoid, lif içermektedir. Koyu renkli havucun kalp damar hastalıklarını önlediği, turuncu havucun gece görmeye yardım ettiği ve cildi güneş hasarından koruduğu gösterilmiştir.
Lahana: Vitamin C,K, manganez, folat, potasyum, lif bulundurmaktadır. Kırmızılahanada iltihap önleyici flavonoidler vardır.
Patlıcan: Düşük kalorisi yanı sıra yüksek lif oranına sahiptir. Sebzeye mor renk veren antosiyanin ve nasunin vücudumuzun kimyasal reaksiyonlarından çıkan atık ürünleri ortadan kaldıran antioksidan etkiye sahiptir.
Yeşil fasulye: Vitamin C ve K, manganez,folat,magnezyum,
Pırasa: Pırasa ve soğan grubu flavonoidlerden zengin olup, antioksidan, iltihap önleyici, bağışıklık ve tansiyon düzenleyici, kanser önleyici etkisi vardır. C, K vitamini, folat, demir, lif içerir. Mantar: Kalorisi çok düşüktür. Zengin B vitamini, bakır,selenyum,çinko ve manganez kaynağıdır. Beyin gelişmesi ve işlevi için önemli temel protein yapı taşları ve glutamik asit içerir. Çocuğunuz size itiraz ettiğinde aslında “ne kadar kararlısın göreyim bakalım” demek istiyordur. Ne kadar kararlı olduğunuzu inat etmeden gösterin. Bıkmış olduğu geleneksel yemeklerin dışına çıkın. Havuç; kek, tatlı, salata, atıştırmalık, yemek olabilir. Salata büfesi kurun, sebzeleri çiğden salata gibi sunun, kendi seçsin. Size oğlum küçükken yaptığımı anlatayım. Evde tek yemeğin etli nohut olduğu bir akşam, yemek yemeyeceğini söyleyip odasına gitmişti. Tenceredeki nohutları ezip azıcık baharat ile ekmeğinin içine sürüp araya bir yaprak yeşil salata koyarak hazırladığım sandviçi yeni bir yemek olarak sunmuştum. Bayılarak yiyip biraz daha istemişti.ANNELER YARATICI TARAFINIZI UYANDIRIN!
Paylaş