Paylaş
Okul hayatına iyi bir başlangıç, tüm hayatı olumlu etkilemektedir. İlkokula başlamakla birlikte minikler hayatlarını birçok yönden etkileyecek olan eğitim hayatına adım atmış olurlar. Atılan bu adım aynı zamanda duygusal ve sosyal açıdan da yeni bir dönemin başlangıcını oluşturmaktadır.
Çocuklar ilkokulda anaokuluna göre farklı bir ortamla karşılaşmaktadırlar. Çocuklar diledikleri zaman tuvalete gidemez, su içemez ya da arkadaşları ile oyun oynayamazlar. Çocuklardan beklenen ders saati boyunca dersi dinlemeleri ve dersin işleyişini bozan davranışlardan uzak durmalarıdır. Bir anda kendine özgü kuralların hakim olduğu bir ortama girmeleri çocuklarda bir takım uyum problemlerini beraberinde getirmektedir. Özellikle birinci sınıf çocuklarında dikkatin çabuk dağılması ya da odaklanma sorunları sık sık gözlenmektedir. Genellikle bu sorunlar öğretmen ve ailenin doğru yaklaşımları ile birkaç aylık bir süre içerinde aşılabilmektedir. Çocukların ilkokul ortamına alışmalarında ebeveynlere birçok görev düşmektedir.
Anne ve babalar çocuklarını öncelikle okuldaki yeni ortam konusunda bilgilendirmelidirler. Ancak bunu yaparken, çocuklarda kaygı ve korku uyandıracak söylemlerden uzak durmalıdırlar. Çocuk açısından okul öncelikle yeni arkadaşlar ve oyun demektir. Okulun çocuklar açısından ilgi çeken özellikleri vurgulanmalıdır. Çocuklara okulda yeni arkadaşlarının olacağı ve onlarla birçok oyun oynayacağı anlatılmalıdır. Aynı zamanda okulda yeni konular öğreneceği ifade edilmelidir. Eğer okula giden bir ağabeyi ya da ablası var ise, onun gibi okula gideceği ve okuma-yazma öğreneceği vurgulanabilir. Bu sayede çocuk olumlu bir şekilde güdülenerek okul hayatına başlar.
Aynı zamanda okulda bir takım kuralların olduğu da ifade edilmelidir. Çocuklara okuldaki ders sistemi açıklanmalıdır. Ders bittikten sonra, bir zilin çaldığı ve çalan zille oyun oynama zamanının başladığı çocuğa açık bir dille anlatılmalıdır. Çocuklara tenefüs esnasında başka ihtiyaçlarını da giderebileceği bilgisi verilmelidir. Böylelikle çocuk ne zaman ders yapacağı ne zaman oyun oynayabileceği konusunda bir farkındalık kazanabilir.
Her çocuk okulun ilk aylarında dikkat ve odaklanma sorunları yaşayabilmektedirler. Aileler bu konuda çocuklarına anlayış göstermeli ve ödev yaptırırken sabırlı olmalıdırlar. Ödev esnasında çocuğunuzun dikkati dağılabilir ve başka şeylerle meşgul olabilir. Bu durumda aileler ödüllendirme yöntemine başvurabilirler. Çocukla bir anlaşma yaparak, ödevlerini istenilen sürede bitirdiği takdirde, belli aralıklarla sevdiği bir sosyal etkinliği beraber yapılabilirler. Aynı zamanda çocuğun dikkat becerisini geliştirmek için hem eğlendirici hem de faydalı oyunları çocukları ile birlikte oynayabilirler.
Ancak çocuğun okula uyum sorunları uzun süre geçmesine rağmen, halen devam ediyorsa, mutlaka bir uzmandan destek alınmalıdır.
Uzman Pedagog Elda Tatlı
Paylaş