Paylaş
Metabolik sendrom obezite, yüksek kan şekeri ve trigliserit, düşük HDL (iyi kolesterol) ile birlikte seyreden bir grup hastalığı tanımlamak için kullanılan bir hastalıktır. Son yıllarda giderek daha sağlıksız hale gelen beslenme alışkanlıklarımız ve daha az egzersiz yapmamız nedeniyle sıklığı artan metabolik sendrom birçok hastada zaman içerisinde diyabet gelişmesine yol açabilir.
2015 yılında Journal of Sexual Medicine'da yayınlanan bir araştırmada metabolik sendromu olan erkeklerde sertleşme bozukluğu riskinin, sağlıklı erkeklere göre 2,6 kat fazla olduğu saptanmıştır. 2010 yılında British Medical Journal’da yayınlanan bir başka çalışmada ise obez erkeklerde bu riskin 2,5 kat, diyabeti olanlarda ise 4 kat daha fazla olduğu rapor edilmiştir. Ayrıca diyabeti olan erkeklerde sertleşme bozukluğu probleminin sağlıklı erkeklerden daha erken yaşta ortaya çıktığı bildirilmiştir.
Yüksek kan şekeri sinir sisteminde tahribata neden olarak beyin ve penis arasındaki mesaj iletim yolaklarına zarar verir. Penisin sertleşmesi (ereksiyon) beyinden başlatılan bir süreçtir ve bu nedenle sinir ağlarından oluşan iletişim sistemi ereksiyon için kritik bir öneme sahiptir. Bu sinir yolağında oluşan her hangi bir sorun sertleşme bozukluğu ile sonuçlanır.
Ereksiyon sırasında penisin içine kan dolar ve bu kan boşalmaya (ejekülasyon) kadar penisin sert halde kalmasını sağlar. Hipertansiyon (yüksek kan basıncı) gibi bazı hastalıklar tüm damarlarda olduğu gibi penis damarlarında da tahribata (damar sertliği, ateroskleroz) neden olur. Sonuç olarak “aterom plağı” adı verilen bir takım tıkaçlar damarların iç duvarına tutunarak birikmeye başlar ve kan akımında azalmaya yol açarlar. Penise gelen kan miktarı azalınca ereksiyon kalitesi de düşer.
Testosteron, ereksiyon sürecinde aktif rol oynayan çok önemli bir hormondur. Testosteronun bir kısmı yağ dokusunda kadınlık hormonu olan östrojene dönüşür. Obez kişilerde vücut yağ dokularının miktarındaki artış testosteron seviyesinde düşmeye neden olur ve bu durum ereksiyon kalitesini bozar.
Erkekler diyet alışkanlıklarında bir takım değişiklikler yaparak hem ereksiyon kalitesini hem de genel sağlık durumlarını düzeltebilir. Kola gibi fazla şekerli içecekler yerine su içmek her zaman çok daha iyi bir seçimdir. Düzenli olarak egzersiz yapmak ve daha sağlıklı bir yeme alışkanlığı edinmek cinsel fonksiyonlarda iyileşmeye yol açar. Ayrıca metabolik sendrom konusunda duyarlı olmak ve düzenli aralıklarla check-up bu hastalığın vücutta yol açacağı salık sorunlarının önüne geçebilir.
Paylaş