Paylaş
Yirmi yaş dişleri, diş dizisinin en arkasında yer alan üçüncü büyük azı dişleridir. Genellikle yirmili yaşlarda süren bu dişler, çoğu zaman çenedeki yer darlığı, sürme pozisyonundaki sapma veya ilgili bölgedeki kemik yoğunluğu gibi sebeplerle kısmen çıkar ya da çene kemiği içinde gömülü durumda kalır.
Hayır. Ağızda tamamen sürmüş durumdaki 20 yaş dişleri, rahatça temizlenebilir durumdaysa ve üzerlerinde herhangi bir derin çürük oluşumu yoksa çekilmelerine de gerek yoktur. Ancak diş fırçasıyla rahatça temizlenemeyen, üzerlerinde tedavi edilemeyecek durumda çürüğü olan 20 yaş dişlerinin çekilmesi gerekir.
Ayrıca bu dişler yanağa ya da dile doğru sürüp kişinin istemsiz olarak yanağını ısırmasına yol açabilir. Sürmek isteyip de yer darlığı sebebi ile çıkamayan dişler, çene kemiğinde büyük ağrılara ve iltihaba neden olurlar. Bu gibi durumlarda da yirmi yaş dişlerinin çekimi gereklidir.
Yirmi yaş dişinin çekimi için kullanılan anestezi çeşidi diğer dişler için kullanılanlar ile aynıdır. Yirmilik dişin konum, şekil ve boyutuna bağlı olarak operasyon süresi ve kullanılan teknik değişebilir. Zor bir çekimden sonra hafif bir şişlik, ağrı ve kanama olabilir. Diş hekiminizin alacağı önlemler ve bulunacağı tavsiyeler yan etkileri minimalize eder.
Paylaş