Paylaş
Güzel bir gülüşe sahip olmak için yapılan ince tırnak kalınlığındaki laminalar da anneannelerimizin kullandığı takıp çıkarılan dişlerde birer protezdir. Ülkemizde birçok kişi genellikle diş eti hastalıkları nedeni ile dişlerini kaybetmektedir. Aslında diş eti hastalıkları toplumumuzda en sık görülen kronik rahatsızlıktır. Maalesef ki toplumumuzda tüm dişlerini çektirmek ve tam protez kullanmak durumda kalmış kişilerin sayısı hiç de az değildir.
Yeni protezleri kullanmayı öğrenmek biraz zaman ve sabır ister. Daha önceden protez kullanmışsanız durum daha kolay olabilir ancak yenileri kullanmış olduklarınızdan farklıdır. Başlangıçta yeni protez ağızda yabancı bir cisim olarak algılanacaktır. Hastalar bu durumu genellikle ‘protezim kaba geldi’ şeklinde tanımlarlar. Bu his geçicidir ve protezlere alışınca kaybolur. Ayrıca ilk günlerde ağız içerisindeki tükürük miktarı artar ve bu durumda protezi olumsuz etkileyebilir. Ancak bu durumda kısa sürede geçecektir.
Tam protezlerle normal ve rahat yemek yiyebilmek için en az 4-6 hafta gerekebilir. Başlangıç sürecinde normal ve etkili bir çiğneme beklenmemelidir. Parça et, fındık, çiğ sebze ve taze ekmek yemek başlangıçta çok zor olabilir. Bu gibi yenmesi zor gıdaları yemeyi proteze biraz alıştıktan sonra denemek gerekir.
Özellikle ilk haftalarda ön dişlerle ısırılmamalıdır. Bu durum protezin hareket etmesine sebep olur. Hatta su içerken dahi protez oynayabilir. Zamanla bu his kaybolacaktır.
Tavuk, et, balık gibi gıdaların kemiklerini ayıklayıp daha sonra çiğnemeye başlamanız gerekmektedir. Ancak bir süre sonra proteze tam olarak alıştıktan sonra gıdalar içerisindeki farklılıklar hissedilebilir.
Alt protezleri kullanmak üst proteze göre daha zordur. Çünkü alt çene hareketli olan dil vardır. Dilin hareket etmesi, proteze alışma süresini olumsuz etkiler. Alt proteze alışmak üst proteze göre daha uzun sürse de sonuç genellikle yüz güldürücüdür.
En önemlisi protez yapılırken ne kadar özen gösterilirse gösterilsin protezlerin hareketi sonucu vuruklar olabilir. Çünkü protezler laboratuvarda sert zemin üzerinde işlenir ancak ağız içeresinde hem sert hem yumuşak dokular mevcuttur. Bu uyumun sağlanması sırasında vuruklar oluşur. Vuran yerler mutlaka hekiminiz tarafından düzeltilmelidir.
Paylaş