Paylaş
Sabah akşam düzenli diş fırçalayan kişilerin, gün içerisindeki atıştırmalardan sonra diş fırçalama imkanın bulunmadığı durumlarda, 15-20 dakika kadar sakız çiğnemeleri çürük oluşumunu önlemeye bir miktar yardımcı oluyor. Ancak unutulmamalıdır ki bu yöntemler kesinlikle diş fırçalamanın veya diş ipi kullanmanın yerini tutamaz. Kısacası “bugün de dişlerimi fırçalamayayım da sakız çiğneyeceğim” gibi bir yaklaşım kabul edilemez.
Diş çürüklerinin ve diş eti hastalıklarının en büyük sorumlusu mikrop plağıdır. Mikroplardan oluşan bu plak, fırçalanarak dişin üstünden uzaklaştırılmazsa yediğimiz gıdalar çürük oluşumuna neden olur. Ayrıca diş aralarında temizleyebilmek için diş ipi kullanmak gerekmektedir. Bu mikroplardan oluşan plağa karşı vücudun doğal bir silahı olan tükürük vardır. Tükürük çiğneme ile uyarılır ve yemeklerde ise daha çok salgılanır. Üstelik tükürük diş yüzeylerini sürekli ıslak ve kaygan tutarak dişlerin mekanik olarak da aşınmalarına engel olur.
Fakat plak birikimi çok fazla ise veya çok asitli gıdalar tüketilmişse tükürüğün temizleme işlemi yetersiz kalır. İşte sakızı bu aşamada devreye sokabiliriz. Ama şekersiz veya doğal tatlandırıcı kullanılan sakızlardan bahsediyoruz. Bu sakızlar daha çok tükürük akımını arttırır, dolayısıyla daha çok tükürük daha çok asit yıkar. Gün içerisinde özellikle dışarıda yenen yemeklerden sonra dişleri fırçalamak her zaman mümkün olmaz. Böyle durumlarda lavaboda ağız çalkalanıp büyük artıkları dışarı attıktan sonra 15-20 dakika sakız çiğnemek tükürük akımını hızlanmasına yardım eder. Özellikle tekrar ediyorum sakız asla fırçalamanın yerine geçemez. Sözünü ettiğimiz durum sabah akşam düzenli fırçalayan kişilerin, gün içerisindeki atıştırmalardan sonra sakız çiğnemesinin çürük oluşumunu önlemeye bir miktar yardımcı olması için geçerlidir.
Ancak unutulmaması gereken önemli bir noktada şudur; çene eklemi rahatsızlığınız varsa sakız çiğnemekten kesinlikle uzak durmalısınız.
İyi bir ağız hijyeni sağlamanın, en doğru yolu günde en az iki kere diş fırçalamak, diş ipi kullanmak ve yılda en az iki kere diş hekimi kontrolüne gitmekten geçer. Şekersiz veya tatlandırıcılı sakızlar ancak diş fırçalama imkanı bulamadığınız durumlarda önerilebilecek yardımcılardır.
Paylaş