Paylaş
Radyografiler, gözle yapılan muayeneye yardımcı olarak dişler arasındaki çürüklerin görülmesini sağlar, mevcut olan dolguların altında gelişen çürük, çatlak ya da diğer patolajik olguların tespit edilebilmesine yardımcı olur. Dişeti hastalığı nedeniyle oluşan kemik kaybı sadece röntgen (radyografi) yardımı ile tespit edilebilir. Kök kanalındaki sorunlar da ancak röntgen yardımı ile görülebilir. Günümüzde çok yaygın olarak uygulanan implant ve ortodontik tedavi uygulamalarında dental radyografiler mutlaka kullanılır. Radyografilerin yardımı ile diş hekimleri, çocukların ağzındaki diş gelişimi ve büyümelerini de görebilir.
Diş hekimliğinde sıklıkla panoramik film ya da periapikal radyografi teknikleri uygulanır. Panoramik film, tüm dişlerin ve çenenin görüntüsünün alınmasını sağlar. Periapikal radyografilerde ise bir veya birkaç dişin görüntüsünün elde edilmesi sağlanır.
Bir panoramik radyografi çekimi sırasında alacağınız radyasyon miktarı, 4 saat bilgisayar karşısında oturmak, güneşli bir günde dışarıda dolaşmakla alacağınız miktara eşittir. Periapikal radyografide ise alınacak radyasyon miktarı çok daha azdır.
Radyografi alınırken giyilmesi gereken kurşun yelek, diğer organ ve dokuların gereksiz X ışını almasını engeller. Diş hekimliği kliniklerinde radyasyondan korunma ile ilgili en güncel yenilikler ve standartlar uygulanmaktadır. Bu sayede hasta, hastalığının teşhisinin konulabilmesi için gereken en az dozda radyasyona maruz kalır.
Hamilelik döneminde ise acil durumlar dışında radyografi alınmaz ancak çok zorunlu ise radyografi alınabilir. Bu tür durumlarda gereksiz radyografilerden kaçınılmalıdır.
Radyografi çekimi öncesi baş ve boyun bölgesindeki tüm metal takılar (gözlük, toka vb.) çıkartılır. Varsa ağızda takıp çıkartılabilen tüm protezler çıkarılmalıdır. Aksi takdirde radyografinin yeniden çekilmesi ve daha fazla radyasyona maruz kalmak söz konusu olabilir.
Paylaş