Paylaş
Rahim ve yumurtalıklar, karın içinde yerleşmiş organlardır ve sorunları her zaman bir belirti vermeyebilir. Her ay sürekli değişim gösteren bu organlarda erken dönemde saptanan hastalıkların önüne geçilmesi daha kolay olmaktadır.
İlk adet kanaması olan kızların senede bir defa kontrolü yeterlidir. İlk jinekolojik kontrollerin 13-18 yaş arasında yapılması gerekir. Bu dönemde genel sağlık durumu, beslenme düzeni, fiziksel aktivite düzeyi, kullanılan ilaçlar, sigara, alkol alımı, cinsel hayatın olup olmadığı sorgulanmalıdır. Vücuttaki tüylenme durumu kontrol edilmeli, eğer cinsel ilişki başladıysa ilk servikal smear testi yapılmalıdır. Bu dönemde özellikle cinsel davranışlar iyi değerlendirilmeli, istenmeyen gebeliklerin önlenmesi açısından korunma yöntemleri konusunda ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda bilgi verilmelidir. Evlenmiş veya cinsel yaşamı başlamış olan kadınlarda ise 6 ayda bir jinekolojik kontrol yapılması önerilmektedir. Herhangi bir sorun açısından takip yapılıyorsa bu aralıklar doktor tarafından sıklaştırılabilir.
Jinekolojik muayenede vajina dış ve iç bölgesi, rahim dış kanalı, rahim ve yumurtalıklar kontrol edilmektedir. Daha önce hiç jinekolojik muayene olmamış kadınlar bu muayeneden ilk seferinde çekinebilir veya korkabilir. Ancak en fazla 1-2 dakika gibi kısa süren bir muayenedir ve ağrı veren bir işlem değildir. Ayrıca her jinekolojik kontrolde meme muayenesi ve tiroid bezi guatr açısından kontrol edilmektedir. Yılda bir defa servikal smear testi yaptırılması önemli bir konudur. Üst üste üç smear sonucu normal olarak rapor edilen kadında test 3 yılda bir tekrarlanabilir. Cinsel hayatı başlamış olan kadınlarda bu test özellikle rahim ağzı kanseri açısından son derece kolay yapılabilen ve çok ucuz bir testtir. Muayene sonrasında gerekli ise ultrason yapılır, günümüzde hemen hemen her muayeneden sonra yapılmaktadır.
Ultrason özellikle kilolu kadınlarda rahim ve yumurtalıkların normal büyüklükte olup olmadığını bildiren en önemli yöntemdir. Ultrason incelemesi karından veya vajinal yoldan yapılabilir. Karından yapılacaksa hastanın idrara sıkışık olması gerekir, vajinal yoldan yapılacaksa idrarını tamamen yapması istenir. Bakire hastalarda sadece karından ultrason yapılabilir.
Paylaş