Paylaş
İdrar yolu enfeksiyonlarının bir çoğu idrar torbası ve üretrada (idrar yolu) oluşur. Kadınlarda bağırsakta yaşayan bakteriler anüs ve vajen etrafında yerleşir. Bu bakteriler idrar yollarına üretra denen açıklıktan girip yukarı doğru ilerlediğinde idrar yolu enfeksiyonuna neden olurlar. Eğer biraz daha yukarı çıkarak mesaneye kadar gelirlerse ‘sistit’ olarak bilinen idrar torbası iltihabına yol açarlar. Bu basamağın bir üstü ise idrar toplama kanalları ve böbreklerdir. Böbreklerin iltihabına ise ‘pyelonefrit’ denir. Üst idrar yolunun iltihabı alt idrar yolununkinden çok daha ciddi ve ağrılıdır.
Kadınların üretraları erkeklerden daha kısa olduğu için idrar yolu iltihabı şanssızlığı kadınlarda daha fazladır.
Kadınların yapılarından dolayı cinsel ilişkiden sonra idrar yolu iltihabı olmaları daha kolaydır. İdrar yolunun açıldığı yer olan üretra, vajinanın tam önünde yer alır. Seks sırasında bakteriler; penis, parmak veya aletlerin etkisi ile buradan içeriye ilerler.
İdrar yolu iltihabının ilk cinsel ilişki deneyiminde veya sık cinsel ilişki olduğunda oluşması daha olasıdır. Bu nedenle bu duruma ‘balayı sistiti’ de denir.
İdrar yapma isteğinin ertelenemeyecek kadar fazla olması, idrar yaparken batma, yanma olması en sık belirtisidir. İdrar yaptığınız halde bir iki dakika sonra tekrar yapma isteği olur. Ağrı, karın alt kısmında, belde veya yan kısımlarda olabilir. Diğer belirtiler ise idrarda kötü koku, bulanık idrar ve bazen de idrarda kan olmasıdır.
Eğer bakteri daha yukarıya yani böbreğe ilerlerse böbrek bölgesinde ağrı, ateş, titreme, bulantı ve kusma görülür.
Eğer bir sene içinde ikiden fazla idrar yolu iltihabı oluyorsanız ‘sık idrar yolu iltihabı’ şikayetiniz var demektir. Bu şikayetin tedavisinde ilk yapılacak olan şey buna neyin sebep olduğunu bulmak olmalıdır.
Sık idrar yolu infeksiyonu sebeplerinden bazıları:
Eğer cinsel ilişkiden sonra sık sık idrar yolu enfeksiyonu oluyorsanız ilişkiye başlamadan hemen önce antibiyotik kullanabilirsiniz.
İdrar yolu enfeksiyonu tanısı için test yaptırmak şart değildir. Belirtiler ile tanısı konur. Çok sık tekrarlayan iltihap olması durumunda idrar örneğinden idrar kültürü alınarak etken bakterinin ne olduğu araştırılmalıdır.
Hamile ve başka bir hastalığı olmayan kadınlardaki idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde 3 gün kullanılacak antibiyotik verilir. Eğer hamilelik varsa bu süre 14 güne kadar uzar. Tedavinin etkisi hemen başlar ve belirtiler geriler. Önemli olan ilacınıza, belirtiler geçtiği halde önerilen süre devam etmenizdir. Eğer erken bırakırsanız tekrarlama ihtimali artar. Böbrekte olan enfeksiyon için hastaneye yatarak antibiyotik tedavisi yapılmalıdır.
Paylaş