Anormal vajinal kanamalarda, tedaviye dirençli durumlarda bu yöntem uygulanıyor.
Haberin Devamı
Anormal kanamalarda, kanama süreci 2-3 aylık adet dönemini kapsayabileceği gibi yıllar boyu da devam edebilir. Bazen de ara ara ve düzensiz kanamalar olabilir. En can sıkıcısı ise hiçbir hormon tedavisine cevap vermeyen vajinal kanamanın olmasıdır. Bunun çözümü cerrahi tedavidir. Cerrahi tedavi denildiğinde en çok uygulanan, rahmin ameliyatla alınmasıdır. Rahmin alınmasının kanamayı kesici etkisi olacağı kesindir, fakat bu büyük bir cerrahi operasyondur.
RAHMİ ALDIRMADAN VAJİNAL KANAMALARDAN KURTULMANIN YOLU
Çok kanaması olan ve rahmini aldırmak istemeyen kadınlara, rahim içindeki kanayan tabaka yani endometriyumun cerrahi ile sıyrılarak çıkarılmas tedavisi yapılır. Bu işleme ‘endometriyal ablasyon’ denir. Bu müdehale sonrasında bazı kadınların kanaması durur ve birdaha hiç kanaması olmaz. Yumurtalıkları çalışır, hormon salgılar fakat adet kanamaları olmaz. Bazı kadınların ise adet kanamaları çok az veya normal şekile döner. Bunun nedeni ameliyat sırasında geride biraz endometriyum dokusunun kalması ve kendini yenilemesidir.
Haberin Devamı
AMELİYAT AĞRILI MI?
Endometriyal ablasyon işlemi sedasyon denen bir anestezi yöntemi ile yapılır. Kadın hiçbir ağrı hissetmez. İşlem bittikten sonra kasıklarda hafif kramp olabilir.
Ameliyattan sonra iki saat içinde taburcu olursunuz ve üç gün sonra işe başlayabilirsiniz. Bir hafta kanamanız ve sulu bir akıntınız olabilir.
Endometriyal ablasyon işlemi yurt dışında dondurma, radyofrekans, mikrodalga veya histereskopi ile yapılır. Türkiye’de ise histeroskopi ile yapılır. Histereskopi işleminde kamera içeren bir çubuk ile rahim içine girilir ve buradaki endometriyum dokusu sanki soğanın zarını soyuyormuş gibi soyularak çıkarılır.
RAHİM İÇİNİN YAKILMASI HANGİ DURUMLARDA YAPILAMAZ?
Endometriyumunda herhangi bir hastalık, kanser veya dokuda anormal büyüme, gebelik veya rahimde infeksiyon varsa bu işlem yapılamaz.
Endometriyal ablasyon işlemi basit olduğu gibi bazı riskleri de vardır. İnfeksiyon, kanama barsak veya mesane yaralanması, vajende yanık, vulvada yanık çok nadir olan komplikasyonlardır.
Fazla vajinal kanamanın tedavisi için rahmini aldırmak istemeyen veya ameliyattan korkan kadınlar için endometrial ablasyon iyi bir seçenektir.
Endometrial ablasyon sonrası gebelikten korunmaya devam etmelisiniz. Gebelik olsa dahi sağlıklı olmayacaktır.
Histeroskopik endometrial ablasyon sonrası kanamanın kontrol altına alınamama olasılığı %10’dur. Bu durumdaki kadınların rahim aldırma ameliyatı olmaları gerekir.