E. Funda Tuzgöl
E. Funda Tuzgöl
E. Funda Tuzgöl

Yoğurt tüketmenin sayısız faydası var

Sulu ve süzme yoğurdun ne gibi farkları var?

Haberin Devamı

Yoğurdun çocukluktan itibaren vücut gelişimi ve sağlığı için gerekli bir besin. Peki, yoğurdun sağlık açısından nelere faydası var? Diyetisyen Funda Tuzgöl, yoğurdun faydaları yanı sıra süzme yoğurdun sulu olanına oranla artı ve eksiklerini de anlattı.

• Süte kıyasla yoğurt, süt kaynaklı bulaşmaların sıklığını azaltabilir. Bu nedenle daha fazla biyolojik etkinlik sağlayarak ve büyümeyi engelleyen bulaşıcı sindirim hastalıklarını engeller, çocukların büyümesine olumlu katkıda bulunabilir.

• Yoğurt mayalarının ishal önleyici etkisi mevcuttur.

• Yoğurt proteinleri süt proteinleri ile aynı niteliklere sahiptir ve daha fazla yararlanabilirlik sağlamaktadır. Bunun nedeni ise mayalanan sütün midedeki sindirim koşulları laboratuvar ortamında sağlandığında görülmüştür ki gözlemlenen pıhtılaşma, kazeini küçük parçacıklar halinde toplar, oysa mayalanmayan sütün proteolitik enzimlerce daha yavaş biçimde parçalanan büyük parçacıklar oluşturur.

Haberin Devamı

• Yoğurt şekerinin kana karışması süt şekerine oranla daha yavaştır.

• Yoğurttaki kolesterol oranı düşüktür. Yoğurt tüketimi kandaki kolesterol oranın düşmesini sağlayabilir.

• Yoğurdun tümörlere etkisini inceleyen araştırmalar vardır. Henüz deney aşamasında olsa da şöyle bir sonuç çıkmıştır: Farelerin karın zarına enjekte edilen tümör hücrelerinin gelişimi, yoğurt içen farelerde yavaşlama şeklinde gözlemlenmiştir. Dolayısıyla bazı laktik mayalar, laboratuar ortamında kanserli hücrelerin gelişimini kontrol altına alan maddeler üretebilmektedir.

• Yoğurt kontamine sütlerin neden olduğu enfeksiyonlardan, ishal sonrası sindirim sorunlarından ve sütü tüketememe nedenli kaynaklanan kalsiyum yetersizliğinden korur.

• Yoğurt kandaki immünoglobülin oranını artırır, kolondaki toksinleri azaltır.

• Yoğurt, laktaz enzimi olmayan yetişkinlere bu etkinliği sağlar ve ayrıca antibiyotik maddeler sağlayabilir.

Süzme yoğurdun artıları, eksileri

Yoğurdun sulu açık yeşil sıvı kısmında, daha çok B grubu vitaminler bulunmaktadır. Yoğurdun suyunun süzdürülmesi ile elde edilen süzme yoğurt ,grama düşen yarar olarak kıyaslandığında yukarıda sıralanan yararların hepsine oran olarak daha da fazlaca sahiptir. Ancak B vitaminleri yönünden kıyaslandığında süzme yoğurt normal yoğurttan daha az B grubu vitamin içerir.