Paylaş
Birçok vitamin ve flavonoid (meyve ve sebzelerde bulunan doğal kimyasallar) dışarıdan aldığımız antioksidanlardır. En önemli antioksidanlardan biri de C vitaminidir. Daha çok taze sebze ve meyvelerde bulunur. Depo edilemez, bu nedenle de gereksinimi fazladır. C vitamini kaynakları günde 4-6 kez alınmalıdır. Örneğin; 3 porsiyon meyve+1 porsiyon sebze+1 porsiyon salata tüketen kişi, günlük C vitamini gereksinimini karşılamış olur.
Vücudun en çok gereksinim duyduğu vitaminlerden olan C vitamini harabiyeti en kolay vitamindir. Fazla alınan C vitamini idrarla atılır, bu nedenle de toksik değildir. Isıya, pişirmeye, kaynatmaya ve güneşe karşı dayanıksızdır. Örneğin; çiğ olarak yenen ıspanaklı salatanın C vitamini düzeyi 100 birimken, 3 kez ısıtılan ıspanak yemeğinin C vitamini düzeyi 5 birime düşer. İşte bu nedenle her yemeğin yanında taze çiğ salata tüketmek önemlidir.
Vitamin, mineral ve posa yönünden zengin sebze çeşitlerini tüketmeyenler aşağıdaki besinleri günlük ya da haftalık diyetlerine mutlaka eklemeliler:
Bu besinlerin tüketim miktarını kişinin kilo, yaş ve hastalık durumuna göre düzenlemek gerekir. Sebzelerin tüketilmemesi halinde bu yiyecekleri yemek, ortaya çıkabilecek posa, vitamin ve mineral açığını da kapatacaktır.
Paylaş