Paylaş
Kestane posa yönünden zengindir. Düşük oranda yağ içerir. B1, B2, C vitamini ve manganez gibi mineralleri içerir. Ancak kalorisi yüksektir. Bu nedenle zayıflama diyeti uygulayanlar ve şeker hastaları kestaneyi tüketir tüketmez bir protein kaynağı tüketmelidirler ki kan şekerleri hızla yükselmesin. Ancak eğer kestaneyi haşlayarak tüketirseniz kilo aldırıcı etkisini azaltabilirsiniz. Çünkü haşlanan besinlerin fırınlanan besinlere oranla glisemik indeksleri daha düşüktür. Bu durumda haşlanmış kestane fırınlarmış ya da közlenmiş kestaneye oranla daha geç kan şekerini yükseltir.
İki orta boy kestane yaklaşık 20 gramdır. 12 g karbonhidrat, 2,5g protein, 1 g yağ içerir. 71 kalorilik enerji sağlar. Bu da 1 ince dilim ekmeğe eşittir.
Bitkilerde bulunan östrojen; kestane, fasulye, mercimek, keten tohumu gibi besinlerde bol bulunur. Zayıf östrojenik etki göstermelerinden dolayı osteoporozis tedavisinde östrojen düzeyini dengeler. Bu nedenle menopoza girmiş kadınlara ve 50 yaş üstü erkeklere eğer kilo problemleri ve şeker hastalıkları yoksa günlük olarak kestane tüketmeleri önerilebilir.
Dünya mutfaklarından en çok Çin mutfağında kullanım alanlarına rastlanmıştır. Türk mutfağında ise kestane; közlenerek, patlatılarak, fırınlanarak, haşlanarak, şekerlemesi yapılarak ve etli yemek olmak üzere pek çok çeşitte kullanılmaktadır.
Paylaş