Paylaş
“Posa yönünden zengin olan tatlı kabağı kalsiyum, fosfor, demir, magnezyum, sodyum, potasyum gibi mineraller yönünden de zengin bir sebzedir. Kabak çekirdeği, bu kış kabağından elde edilir” diyen Diyetisyen E. Funda Tuzgöl, kabak çekirdeğinin besin öğeleri ve faydaları hakkında bilgiler verdi.
Kabak çekirdeğinin 100gr’ındaki (kabuksuz) enerji ve besin öğeleri
Enerji 610 kkal
Protein 30 g
Yağ 50 g
Karbonhidrat 10 g
Kalsiyum 40 mg
Demir 10 mg
Fosfor 1144 mg
Vit E 10-12 mg
Faydaları
- Kabızlığa iyi gelir.
- Mesane iltihabı ya da idrar tutulması gibi rahatsızlıklara iyi gelir.
- Mide bulantısına iyi gelir.
- Solucan veya tenya dökmeye yardımcı olur.
- Kabak çekirdeğindeki karotenoidler ve omega -3 yağlarının prostat kanseri riski üzerine çalışmaları yapılmaktadır.
- Artiritlerin (eklemlerin iltihaplanması) tedavisinde olumlu sonuçlara yol açmıştır.
- Kalp damar sağlığına iyi gelir.
Kabak çekirdeği çerez olarak yenilebildiği gibi müsliye, salatalara, ekmek çeşitlerine, fındık, ceviz gibi çerezlere de ilave edilebilir. Ama tüketirken fazla tuzlu olmamasına, kavrulmuş olmamasına ve de miktarına dikkat etmek gerekir.
Paylaş