Paylaş
Hamilelik kadına başlı başına zaten ek yük getiren bir durumdur. Bu nedenle kadın, hamilelik öncesinde ve sırasında hem kendi gereksinimi olan enerji ve besin öğelerini karşılamalı hem de bebeğin hayata en iyi şekilde başlamasını sağlayacak bebek için gerekli olan enerji ve besin öğesi gereksinimlerini sağlamalıdır.
Gebelik döneminde gözlenen risk faktörlerinden bazıları;
Beden kitle indeksi 19’dan düşük değere sahip anlamına gelen son yılların moda terimi ‘0 beden’ kavramının özelliklerini yaşayan ve hamilelik düşünen bir kadının bu durumu uzunlamasına düşünmesi, bir uzman eşliğinde masaya yatırması ve araştırması gerekmektedir. 0 beden bir kadının hamile kalması halinde hayatına ilave etmesi gereken sağlıklı beslenme kuralları çok katidir. Aksi takdirde bebeğin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanabilecek gebelikler yaşanabilir.
Hamilelik öncesi kilosu yetersiz olan kadınlarda dokuz ay süresince 16-18 kg arasında kilo kazanımı hedeflenmelidir. Ancak hamilelik öncesi kilosu yetersiz olan anne adayı bu kilo artışında başarılı olabilir mi tartışılabilir.
Hamileliğe başlarken anne adayının kilo yetersizliği, bebeğin düşük doğum ağırlıklı doğmasını ve preeklemsi riskini artırabilir. Bu durumda, diyete yapılacak eklemelerle olumsuzluklar düzeltilebilir.
Tiamin, riboflavin, niyasin vitaminlerinin yetersiz alınması fetüs ölümlerine, büyümede geriliğe ve doğuştan sakatlıklara yol açabilmektedir. En iyi kaynakları kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler özellikle de mayadır.
B6 vitamini yetersizliğinde düşükler olabildiği gibi gebelik süresince bulantı ve kusma ile de ilişkisinin olduğu bilinmektedir. En iyi kaynakları sakatatlar, tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagillerdir.
Unutulmamalıdır ki yağ depoları gebelik sürecinde de çok önemli olan östrojen hormonunun depo alanlarıdır. Atletizm sporu ile uğraşan aşırı antrenman yapan birçok bayan sporcu ve de yeme bozukluklarından da biri olan anorektik hastalar “0 beden” olmanın gereklerinden olan vücut yağ azlığı nedeni ile adet görememe durumu ile karşılaşabilirler. Bunun sonucu olarak da gebeliğin en önemli gereklerinden olan ovülasyon (yumurtlama) gerçekleşememektedir. Medya ve moda sektörünün güzel kadın imajını zihinlere kazıdığı bu sürecin beden algısı konusunda çok da sağlıklı olmayan ama ‘modaya uygun ve güzel olan’ bu sağlıksız ve gebeliği önleyici durumun sağlıklı beslenerek ortadan kaldırılması gerekmektedir ve mümkündür.
Paylaş