Paylaş
Depresyon nedir, depresyonda olan kişi neler yaşar nasıl hisseder?
Genel isteksizlik, içe kapanma, hayattan kopmuş gibi hissetme, konsantrasyon, uyku ve yeme bozuklukları, hayata dair merak ve heyecanın azalması, karamsarlık, mutsuzluk, cinsel isteksizlik vb… belirtilerin yaşanıyor olması kişinin depresyona olduğunun işaretleri olabilir. (Tabi ki sadece bu bilgilerle kendinize tanı koymayın lütfen. Tanı bir ruh sağlığı uzmanı tarafından daha detaylı öykü alarak konur)
Peki ilişkiler depresyona girer mi? Son dönemde evliliğinizde /ilişkinizde yaşadığınız durum bu olabilir mi?
Çiftler ilişkide yaşadıkları sorunu tanımlarken bazen şu ifadeleri kullanırlar; ‘"Uzun süredir sohbet etmiyoruz, beraber özel bir zaman geçirmiyoruz, başkalarının yanında her şey çok iyi, neşeliyiz, gülüyoruz ancak başbaşa kalınca birden depresif bir ruh hali alıyor ikimiz de, sessizleşiyoruz. Kendi kabuklarımıza çekilip orda kalıyoruz. Hiç bir şey yapmak istemiyoruz. Ev, iş, yemek, uyku…başbaşa zaman geçirmek istemiyorum artık eşimle, hiç konuşmuyoruz …Eşimi seviyorum ancak birbirimize olan isteğimiz çok azaldı sanki."
Eğer düzenli bir ilişkiniz varsa ya da evliyseniz hayatınızın iş haricindeki kısmını eviniz, çocuğunuz ve eşinizle geçirdiğiniz zaman doldurur. Kendinize, dostlarınıza ve hobilerinize zaman ayırabiliyorsanız da şanslı azınlıktasınızdır.
Aynı saatlerde aynı şeyleri yapıyor olmak, rutinler, eşlerin birbirlerine çocukları olmadan özel zamanlar ayırmamaları, kavgalar, biriken kızgınlıklar, öfkeler …vb eşlerin kendilerini birbirlerine kapatmalarına ve uzaklaşmalarına neden olabilir. Bu da ilişkide düşünce ve duyguların sağlıklı aktarımını engeller. Tam anlaşılmadığımız ortamlarda susmayı tercih ederiz. Bu kural eşe karşı da değişmez.
Sustukça ve sadece temel ihtiyaçları karşıladıkça ve susmaya devam ettikçe, ilişkinin enerjisi gitgide azalır ve ilişkinin depresyon döngüsü başlar diyebiliriz.
‘İlişkiler de depresyona girer’ tanımı; ilişkilerin monotonlaşıp, güven alanları zedelendiğinde, ilişkiyi sevgi, şefkat, neşe, güven, keyif, cinsellik vb. değerlerle beslemeyi bıraktığınızda olabilecek süreçle ilgili farkındalık yaratmak için kullandığım bir benzetme bir metafor sadece!
İlişkiler depresyondan çıkamazsa, ilişkide yalnızlaşma, aldatmalar belki de boşanmalar gündeme gelebilir.
Peki, ilişkileri depresyondan korumak için ya da çıkarmak için neler yapılabilir? (Aşağıdaki öneriler birbirini seven ancak zorlanan çiftler için geçerlidir.)
• Birbirinize çocuklarınız olmadan güzel ve keyifli zaman ayırın ve bunu haftanın belli günlerinde düzenli yapın. Bazen sinema, bazen yemek, bazen evde zaman geçirmek, bazen geziler ve sizlerin keyif alacağı başka etkinlikler... Eşlerin aynı anda aynı şeylerden hoşlanmaları bazen zordur. Mümkün olduğu kadar ikinizinde hoşlandığı etkinler bulmaya çalışın ya da sırayla birbirinizin hoşlandığı etkinliği yapın.
• Sizi birarada tutan olumlu değerleri hatırlayın ve hatırlatın birbirinize!
• Birbirinize teşekkür ve takdir de bonkör, incitici davranış ve söz de çok cimri olun.
• Birbirinizin ihtiyaçlarını dinleyin ve anlamaya çalışın.
• Haftanın bazı günlerinde ben alanınıza zaman ayırın, ilişkinizin nefes almasına izin verin.
• Ve çok zorlanıyorsanız aile terapistinden destek alma konusunda rahat olun.
Paylaş