Paylaş
İstenilen gebelik istenilen süreçde gerçekleşmediğinde ya da gerçekleşse bile sağlıklı bir doğumla sonuçlanmadığında ve bu sık tekrar ettiğinde özellikle kadın için duygusal açıdan sancılı günler başlar.
Algıda seçicilik en acımasız şekilde yaşanır olur. Çevresindeki yaştaşlarının gebelikleri daha çok görünür olur ve ‘kime baksam gebe ya da ikinciye gebe, ben daha birinciyi yapamadım’ düşüncesi zihninde fazla mesai yapmaya başlar.
Bazen sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek kolay bazen ise zorlayıcı bir deneyim alanı olur. Bu deneyimde en önemli basamaklardan biri güvenilir ve çiftin psikolojik dünyasından anlayacak uzmanlar (Kadın Doğum, Üroloji vb, ..) bulmaktır.
Çocuk isteği için gidilen doktorların yaklaşımları çok etik değilse ve sözler incitisi ise bu çift için özellikle de kadın için umutsuzluk ve kızgınlık oluşturur. Bu kızgınlık zaman içinde çevresine olduğu kadar kendine de olabilir.
Çevreden gelen gebelikle ilgili beklentiler, sorular, doktor tavsiyeleri, kişinin özeline ve mahremine fazlaca müdahele eden tavırlarda eklenince, bebek dünyaya getirme mücadelesinin duygusal yükü gitgide ağırlaşır kadın/çift için.
Zaman içinde bir de bakıyorsunuz ki evden çıkmaz, bebeği olanlarla görüşmez olmuş kadın. Ve hayatını gebe kaldıktan sonrasına ertelemiş.
Uzun yıllardır tüp bebek tedavisi , gebelik sürecindeki çiftlere destek veren bir psikolojik danışman olarak önerilerim şunlar olur:
• Lütfen hayatınızında keyif aldığınız etkinlikleri yapmaya devam edin.
• Çocuk olsun ondan sonra gezerim, kilo veririm, spor yaparım, …vb düşünce ve davranışlar stres katsayınızı arttırır.
• Stres arttıkça vucüdunuzdaki hormonların dengesi daha çok bozulur, baskılanır ve sağlık dengeniz dengesizleşir.
• Stres seviyesini düşürmek için spor yapın, beslenmenize dikkat edin, dışarı çıkın, nefes alın, hobiniz varsa lütfen devam edin ya da hobi edinin.
• Gebe kalsanız da kalamasınız da değerli olduğunuzun farkındalığıyla tüm bunları önce kendiniz için yapın.
• Bebeğinizi taşıyacak olan bedeninize her gün teşekkür edin.
• Karı koca olarak birbiririne destek olmak bu süreçte en güçlü faktördür. Birbirinizi suçlamadan, sevginizi koruyarak sürece devam edin.
• Yaşadıklarınızla ilgili birikimlerinizi, günlük hayatınız içinde eşinizle ya da güvendiğiniz dostalarınızla paylaşın. Ancak bu paylaşımlar sizin hayatınızın içinde ve diğer konuların yanında olsun. Odağa almayın.
• Eğer süreç uzadıysa denemeler size ruhsal olarak yoruyorsa, kayıplar varsa, kızgınlık, suçluluk, öfke, tahammülsüzlük ...vb duyguları yaşıyorsanız lütfen psikolojik destek alın. Yüklerle devam etmek her denemeyi olumsuz etkiler ve yeni yüklere neden olur.
Zihin, beden ve kalp birlikte ve uyumla çalıştığında; sağlıklı bireyler, sağlıklı ve mutlu anne babalar olmak daha kolaydır.
Paylaş