Paylaş
Dünyaya geldikten kısa bir süre sonra meslek seçimi ile ilgili çalışmalar çocuğun dünyasında başlar. Meslek seçimi, meslek kimliği, yaşadığımız toplumda kabul görmek, onaylanmak, takdir edilmek için çok önemlidir. Çocuklar genellikle 10'lu yaşlara kadar, ihtiyaçlar, yetenekler, yönelimler, ülkedeki iş alanları gibi konuları önemsemeden daha hayali meslek yöneliminde bulunurlar. Doktor, öğretmen, asker, avukat olmak gibi... Seçtikleri meslekler genellikle mesleki üniformaların olduğu ve kendilerinin de bir şekilde ayırt edebildikleri mesleklerdir.
10'lu yaşlardan 17 yaşına kadar olan bilişsel gelişim döneminde mesleklerle ilgili düşünceleri de değişir. 10 yaşından önce sadece şeklen bildikleri ve olmak istedikleri meslekleri artık yavaş yavaş kendileriyle, değerleriyle, ilgi alanlarıyla yetenekleriyle örtüşüp örtüşmediğini de düşünmeye başlarlar. Bu dönem 15 yaştan sonra hızlanır. O ana kadar geçici tercihler yapmaktadırlar ancak 15 ile 17 yaş arası daha farkındalıklı düşünmeye başlarlar.
15 yaşından sonra mesleklerine yavaş yavaş yönelirken ailenin ve toplumun ne istediği de önemli olabilir. Ergenin gerçekten kendi istediği mesleğe mi yoksa ailesinin istediği mesleğe mi yöneldiğini ayırt etmesi önemlidir. Bunun içinde ilgi alanlarını ve yeteneklerini bilmesi, mutlu olabileceği mesleğin farkında olması gerekir.
Ergenlik döneminde istek, ilgi ve yetenekleri ayırt etmek için yani mesleki seçim konusunda, uzman desteğine ihtiyaç duyması kaçınılmazdır. Bu konuda okul rehberlik servislerine başvurarak gerekli danışmanlık çalışmalarını talep etmeleri gerekir.
Meslek seçimi sürecinde ailelerin çocuklarına farkındaklı destek olmaları gerekir. Ailenin çocuğunun istek ve fikirlerine önem vermesi, meslek seçimi konusunda uygun uzmanlık desteğinin sağlanması, gereksiz ve ergeni baskı altına alacak yönlendirmelerden, zorlamalardan kaçınmaları önerilir.
Paylaş