Paylaş
Evden kaçma; aileyle anlaşamama, evdeki gerginlikler, ailede psikiyatrik sorunlar, baskılar, kavgalar, huzursuzluklar, alkol, şiddet kaynaklı nedenlerden kaynaklanacağı gibi; arkadaş baskısı, okuldaki sorunlar, madde kullanımı, cinsel şiddete ve sömürüye maruz kalmak ve bunu aileyle paylaşamamak gibi nedenlerden de kaynaklanabilir. Ergenlerin bir kısmı ise ünlü olmak için evden kaçmaktadır.
Evdeki baskı kaynaklı kaçış kız ergenlerde daha sıklıkla görülmektedir. Kavgalar, baskılar kızlarda daha çoktur, erkek ergenler bu konuda daha rahattırlar. En azından eve giriş çıkışları, arkadaşlarıyla ilgili kurallar kız ergenlere göre daha esnektir.
Ergen için evden kaçış aileyi cezalandırma niyetiyle olabileceği gibi bazen de ailesinden kurtulma ve kendi hayatını yaşama niyetiyledir. Bu durum ergen için telafisi zor sonuçlarla da sonuçlanabilir.
Kaçışlar çoğu zaman arkadaş evine olur ve eve dönüş uzun sürmez. Bu kaçışlarda cinsel istismar, cinsellikle ilgili film ve kaynaklarla erken tanışma ve cinsel yaşamın erken yaşlarda deneyimlenmesi, madde kullanımı gibi durumlar yaşanırsa, ergende fiziksel ve ruhsal ciddi hasarlara neden olabilir.
Evden kaçış geri dönüşle bile sonuçlansa bu durum aile için önemli bir sinyal olarak algılanmalıdır. Ergenin yeniden evden kaçmaması için neler yapılması gerektiği, üzerinde durulması gereken en önemli kısımdır.
Ergende psikiyatrik bir sorunun varlığının olup olmadığının araştırılması ve varsa tedavisi, bu tip evden kaçış davranışlarının bitmesi için önemlidir.
Mutlaka; bir uzmandan aile olarak destek alarak neler yapılması gerektiği konusunda çalışılmalıdır. Hem ergenin hem de ailenin psikolojik destek alması önemlidir.
Aile içi iletişimi güçlendirmek, sevgiyi görünür, hissedilir ve yaşanır kılmak, ergeni yargılamadan dinlemek, sınırları ve kuralları belirlerken bunların nedenlerini öğüt vermeden, gerçekçi ve ergenin de anlayabileceği dille anlatmak çözüm için güçlü adımlardır.
Paylaş