Paylaş
Farklılıklar ilişkilerin zenginliğidir, enerjileridir. Aile birliğini çok zorlamayan farklılıkları kabul etmek, ‘o da öyle’ demek bir süre sonra uyumu getirir ve uyumla beraber değişim de gelir. Çift birbiriyle uyumlandıkça, birbirine karıştıkça değişim ve dönüşüm doğal olarak gelir.
Şiddet, kötü söz, hakaret, kumar, alkol, aldatma, sadakatsizlik, patolojik kıskançlık gibi durumlar, bireyleri, dolayısıyla evliliği zorlayacak hiç bir davranış ve hastalık kabul edilemez. Kabul edilmesi demek çiftlerden birinin varlık ve yaşam alanının kalmaması anlamına gelebilir. Yani evlilikte kabul edilebilir ve edilmemesi gerekenler vardır.
Evlendikten sonra değişim elbette ki vardır. Ancak bu değişim eşlerden birinin isteği ya da zorlaması ile olmaz. Değişmesini beklediğiniz özellik onun kişilik özelliği ise, örneğin; konuşmayı çok seven ve konuşurken detaylı anlatmadan kendisini rahatlamış ve anlatacağını anlatmış hissetmeyen bir eşiniz varsa ve siz ona “Lütfen konuşurken daha az detaylandır, daha az konuş, çok detay veriyorsun ve sıkılıyorum” gibi bir yorum yapıp değişmesi yönünde zorlarsanız, bir süre sonra eşiniz kendisini aşırı baskı altında hissedebilir, konuşurken gerilebilir veya konuşmaktan kaçınabilir.
“Hadi artık evlen” baskıyla baş etmenin tek yolu, ne istediğini bilmek ve kararlı olmaktır.
• Nasıl mutlu olursun ve bir ilişkide beklentilerin neler, sevdiğini nasıl mutlu edersin?
• Evlilik senin için ne demek, beklentilerin neler?
• Bir ilişki yürütmeyi kolaylaştıracak ve zorlaştıracak özelliklerinin farkında mısın?
• Gelişmeye, değişmeye, hazır mısın? Bunun için beklemeye ve emek vermeye razı mıyım?
Kendini, beklentilerini bilmek ve kararlı bir duruş sergilemek, aile ve çevreden gelecek baskılara gülümsemek ve tartışmalardan uzak durmak, sizi anlamayan kişilere gereksiz enerji ayırmamak size yardımcı olacaktır.
KAYNAK: MUTLU AİLELERİN 101 SIRRI KİTABI/ HÜRRİYET KİTAP
Paylaş