Paylaş
Sağlıklı ve ölçülü beslenme ile ilgili olarak yapılan araştırmalar, tükettikleri besinleri kaydeden kişilerin daha dikkatli ve sağlıklı beslendiklerini gösteriyor. Diyetisyen Dilara Koçak, yediklerini yazmanın kişinin beslenme alışkanlıklarını ve seçimlerini tekrar gözden geçirmesine destek olacağını belirtiyor.
Günlük koşturma içinde yeteri kadar sebze ve meyve tüketmemek, besinlerin faydalı olan etkilerini uygun pişirme yöntemlerini kullanmadığımız için fonksiyonu düşük hale getirmek, öğün atlamak, yeterli su içmemek gibi birçok neden hep detoks yapma ihtiyacını doğuruyor. Eğer sabah uyanmakta zorlanıyorsanız, sürekli yorgun ve güçsüz hissediyorsanız, bitkinlik, yetersizlik, halsizlik şikayetleriniz varsa, anlamsız ödem yaşıyorsanız ve tüm bunların çözümüne tıbbi bir açıklama bulunamıyorsa, bu şikayetleriniz için detoks programı uygulamak, daha hareketli bir yaşama geçmek yeterli ve dengeli beslenmek en iyi ilaç olabiliyor.
SABAH
• 3 yumurta beyazı ile sebzeli omlet
• 3 adet ceviz
• Bol yeşillik
ÖĞLE
• Sınırsız mantar sote
• 3-4 yemek kaşığı bulgur
• Bol salata
• 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
ARA
• 1 avuç fındık
• 15 adet yaban mersini
AKŞAM
• 200 g ızgara balık
• 1 kase salata (az yağlı)
• Haşlanmış sebzeler
ARA
• Yeşil detoks suyu
• 15 adet badem
SABAH
• 1 adet haşlanmış yumurta
• 3 adet ceviz
• 1 adet kivi
• Bol yeşillik
ÖĞLE
• Bol yeşillikli salata
• 1/2 avokado
• 3 yemek kaşığı kinoa
• 1 tatlı kaşığı hardal
ARA
• 1 bardak kefir
• 1 adet muz
• 1 yemek kaşığı yulaf
• Tarçın
AKŞAM
• 1 kase vicdan çorbası
• Bol salata
• 50 g keçi lor peyniri
ARA
• Kırmızı detoks suyu
• 15 adet fındık
SABAH
• 1 kutu probiyotik yoğurt
• 2 yemek kaşığı nar
• 2 yemek kaşığı yulaf
• 5-6 adet badem
ÖĞLE
• 300 g ıspanak
• Bol salata
• 2 yemek kaşığı mercimek haşlama
• 50 g keçi lor peyniri
ARA
• 3 adet kuru kayısı
• 15 adet badem
AKŞAM
• 200 g ızgara balık
• 1 kase salata
• Haşlanmış sebzeler
ARA
• Yeşil detoks suyu
• 3 adet ceviz
VİCDAN ÇORBASI
Malzemeler
• 2 adet kabak
• 2 adet soğan
• 2 adet domates
• 2 yemek kaşığı bulgur
• 2 diş sarımsak
• 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
• 1 demet nane
• 1 demet maydanoz
• 1 demet dereotu
• Kimyon, kuru nane, karabiber ve kırmızı pul biber
Hazırlanışı: Kabak, soğan ve domatesi küp küp doğrayın. Sarımsakları bıçak yardımı ile hafifçe ezin. Nane, maydanoz ve dereotunu çok ince olmayacak şekilde doğrayabilir veya elle parçalayabilirsiniz. Tüm malzemeyi 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile hafifçe soteleyin. Üzerine 2-3 bardak su ilave edin ve sebzeler yumuşayıncaya dek pişirin. Dilerseniz karıştırıcı yardımı ile püre haline getirebilir veya taneli olarak da içebilirsiniz.
YEŞİL DETOKS
Malzemeler
• 1 adet salatalık
• 1 avuç ıspanak
• 1/2 adet yeşil elma
• 1/2 limonun suyu
• 1/2 demet maydanoz
• 1 şişe doğal maden suyu/su, bol buz
KIRMIZI DETOKS
Malzemeler:
• 1/2 adet kırmızı elma
• 1 adet kırmızı biber
• 1 adet ufak pancar
• 2 adet salatalık
• 1/2 demet maydanoz
• 1/2 limonun suyu
• 1 çay kaşığı toz zencefil
• 1 şişe doğal maden suyu/su, bol buz
• Her gün 2,5-3 lt su içilmeli, çaylar şekersiz ve açık olmalı, bu süre içinde kahve içilmemeli.
• Şeker tüketilmemeli.
• Salatalarda 1 tatlı kaşığı zeytinyağı yeterli olur.
• Salatalık, domates, kereviz sapı, yeşillik gibi çiğ sebzeler istenildiği kadar tüketilebilir.
• Ekmekler tam buğday veya çavdar olabilir.
• Sebze ve bakliyat yemeklerinde 1 kg için 2 çorba kaşığı yağ kullanabilirsiniz.
• Günler ve öğünler yer değiştirebilir.
Paylaş