Dilara Koçak
Dilara Koçak
Dilara Koçak

Ceviz yemeniz için 10 neden!

Omega 3 açısından en zengin kuruyemiş olan cevizin yararları...

Haberin Devamı

Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, “Cevizin içindeki yağlar midede daha uzun süre kaldığı için emilim açısından baktığınızda tokluk hissini uzatıyor” dedi. Koçak, ceviz tüketiminin özellikle spor yapanlar için sağlıklı beslenmede büyük etkisi olduğunu belirti. Bununla birlikte özellikle çocuklarda ceviz tüketmenin bilişsel zeka gelişimi açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Ceviz tüketmenin insan sağlığı için oluşturduğu 10 önemli noktayı da araştırmala sonuçlarıyla birlikte sıraladı.


1) Ceviz, Omega 3 (alfa-linolenik asit) açısından en zengin ağaç yemişidir. Yüksek Omega 3 alımının, kalp-damar hastalıkları riskini azalttığı belirlenmiştir. (PAN 2012)

Ceviz yemeniz için 10 neden

Haberin Devamı

2) Akdeniz tipi beslenmenin önemli bir parçası olan ceviz, kalp hastalıkları riskinin %30, inme riskinin ise %49 azaltıldığı Predimed çalışmasında da kilit bir gıda olarak öne çıkmıştır (Estruch, 2014).

Ceviz yemeniz için 10 neden


3) Batının tipik beslenme şekline eklenen cevizin, sperm canlılığı, hareketliliği ve morfolojisinde iyileşme sağladığı belirlenmiştir. (Robbins, 2012)

Ceviz yemeniz için 10 neden


4) Ceviz, yaygın olarak tüketilen yemişler ve yerfıstıkları arasında en yüksek oranda polifenol içeriğine sahiptir. Polifenollerin büyük çoğunluğu antioksidandır ve kalp hastalıkları ve kanserden korunmada güçlü bir rol oynadığı bilinmektedir. (Vinson, 2012)

Ceviz yemeniz için 10 neden


5) Günde 56 gram ceviz tüketmenin, organ yağlanması görülen aşırı kilolu bireylerde endotelyal işlevi geliştirdiği görülmüştür. Beslenme düzenine eklenen ceviz, bireylerin kilo almasına neden olmamıştır. (Katz, 2012)

Haberin Devamı

Ceviz yemeniz için 10 neden


6) Günde 42 gram ceviz tüketmenin, kalp-damar hastalıklarının iki risk faktörü olan non-hdl kolesterolü ve apolipoprotein-b’yi anlamlı düzeyde azalttığı tespit edilmiştir. (Wu, 2013)

Ceviz yemeniz için 10 neden


7) Yüksek miktarda ceviz tüketimi, kadınlarda tip 2 diyabet riskinde anlamlı bir azalmayla ilişkilendirilmiştir. (pan 2013)

Ceviz yemeniz için 10 neden


8) Ceviz dahil olmak üzere daha yüksek miktarda yemiş tüketiminin, ileri yaşlarda alzheimer gibi hastalıkları önlemede etkili olduğu; genel bilişsel kabiliyette iyileşme sağlayabildiği ve halk sağılığı açısından kolaylıkla kullanılabilecek bir ürün olduğu ifade edilmiştir. (O’brien, 2014)

Ceviz yemeniz için 10 neden


9) Cevizin, kalp-damar hastalıklarında iki önemli risk faktörü olan düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterolünü (yaklaşık %9-16) ve kan basıncını (diyastolik kan basıncını yaklaşık 2-3 mm hg) azalttığı ortaya koyulmuştur. (Kris-etherton, 2014)

Haberin Devamı

Ceviz yemeniz için 10 neden


10) Ceviz, sağlıklı bir beslenme düzeninde kanseri önleyici bir seçenek olarak yer almalıdır. (Hardman, 2014)

Ceviz yemeniz için 10 neden

[fotogaleri=1337]