Paylaş
Aynı miktarlarda karnabahar ve portakal eşit miktarda C vitamini içeriğine sahiptir. Metabolizmanın hızlanması, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol alır. Aynı zamanda fitokimyasallardan da zengindir. Bu da karnabaharı kronik hastalıkların önlenmesinde güçlü bir savaşçı kılıyor.
Pişerken ortaya çıkan kendine özgü kokusu içeriğindeki sülfür ve glikosinolat adlı bileşenerden kaynaklanıyor. Sülfürlü bileşenler kalp- damar hastalıklarına karşı koruyucu etki sağlarken, aynı zamanda tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur.
Bu kokuyu en aza indirmek için pişirme süresini azaltmayı deneyebilirsiniz.
folik asit, K ve C vitamini içeriği karnabaharı antioksidanlardan zenginleştirirken, kansere karşı koruyucu sebzeler arasına getiriyor.
İçeriğindeki lif sayesinde kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda daha çabuk doygunluk hissinin oluşmanı sağlar. Son zamanlarda küçük yaşlarda başlayan obezite riskini önlemek adına ara öğünlerde ya da ana öğünlerde yemekten önce 1 kase kadar karnabahar tüketilebilir.
Karnabaharı çocukların tüketmesi için mücver, salata ya da fırında paneli şekilde pişirerek servis edebilirsiniz. İşte ailenizin seveceği bir karnabahar salatası tarifi...
MALZEMELER
SÜSLEMEK İÇİN
Karnabaharları buharda ya da haşlayarak pişirdikten süzerek bir kaba alın. Ardından havuçları rendeleyip zeytinyağında hafif yumuşayana kadar soteleyin. Ardından zerdeçalı havuç soteye ekleyip soğuması için bekleyin.
Daha sonra bir kasede yoğurt ve kuru naneyi iyice karıştırıp içine soğuyan karnabaharları ekleyin. Hepsini harmanladıktan sonra üzerine sotelenmiş havuçları ve süslemek için diğer malzemeleri ekleyip servis edebilirsiniz. Daha iyi lezzet için çiğ badem veya kayısı çekirdeğini 1 gece önceden ıslatıp kabuklarını soyabilirsiniz.
Paylaş