Paylaş
İster haşlanmış, ister omlet, isterseniz de çırpılmış şekilde servis edin, her halinde yüksek miktarda protein, folik asit, demir ve kolin içeriyor.
Yumurtanın sarısında bulunan Kolin’ i daha önce duymamış olabilirsiniz ancak fetal beyin ve sinir sisteminin sağlıklı gelişimi için oldukça önemlidir.
Sağlıklı yağlarla dolu bu kuruyemişler omega 3, protein, lif ve magnezyum yönünden zengindir.
Magnezyumdan zengin gıdalara günlük beslenmede yer vermek erken doğum riskini azaltacağı gibi, bebeğin sinir sistemi için oldukça önemli.
Eğer etle aranız iyi değilse, protein, demir, çinko, folik asit ve kalsiyum yönünden zengin bu ikiliye mutlaka beslenmenizde yer vermelisiniz.
Günlük protein ihtiyacını karşılamaya yardımcı olacağı gibi, düşük doğum ağırlığı, erken doğum riskini azaltır.
Hamilelik döneminde kırmızı et tüketimi, en çok artan demir ve protein ihtiyacını karşılamak için gerekli. Bu dönemde yaklaşık 25 gr daha fazladan proteine ihtiyaç duyulur. Yeterli proteinin karşılanmaması bebeğin büyüme ve gelişimini olumsuz etkileyeceği gibi anne için de büyük tehlike yaratabilir. Kırmızı et, içerdiği B 6 ve B 12 vitamini sayesinde hem sabah bulantılarını azaltır hem de kırmızı kan hücrelerini korur.
Folik asit, potasyum ve tabii ki C vitamini ihtiyacını karşılamak için bu ikiliyi unutmayın. Yiyeceklerle aldığınız demirin emilimini artırmak ve bağışıklık sistemini koruyup, hastalıklara karşı doğal bir kalkan oluşturmak için özellikle kahvaltı sırasında 1 tane portakal ya da kividen hangisine ulaşabiliyorsanız tüketmeye çalışın. Ulaşamazsanız ya da alternatif ararsanız domates, brokoli, çilek, taze biber, mango C vitamininin diğer besin kaynakları.
Kemik sağlığının korunması için sütten daha çok kalsiyum içermesi sebebiyle yoğurda öncelik verilmeli. Gebelik süresince yeterli kalsiyum alamazsanız gelecekte diş ve kemik problemleri ile karşılaşma riskiniz artacaktır.
Zengin lif, protein ve B 6 vitamini sayesinde hem enerji seviyenizi yükseltir, hem kabızlık riskini azaltır hem de sabah bulantılarının ardından günü daha kolay geçirmenize yardımcı olur.
Ispanak, brokoli, kuşkonmaz, pazı, kara lahana, roka içeriğindeki antioksidanlar, folik asit, demir ve lif sayesinde bu listenin olmazsa olmazı.
Yağ dolu bu balık, mükemmel bir protein ve omega 3 kaynağıdır. Bu da bebeğin beyin, göz ve sinir sistemi gelişimine katkı sağlıyor. Yapılan çalışmalar gebeliğin 12. Haftasına kadar haftada 2 ve daha fazla balık tüketen annelerin bebeğinin baş çevresinin, tüketmeyenlere göre daha fazla olduğunu göstermekte.
Buğdayın hazinesi olarak adlandırılan ruşeym, içeriğindeki yüksek protein, lif, demir, E vitamini, A vitamini, kolin ve mineraller sayesinde besin değeri oldukça yüksek bir gıda. Yoğurda ve salatalara karıştırabilir, ya da çorbanızı pişirdikten sonra tüketeceğiniz kaseye ekleyebilirsiniz.
[fotogaleri=3040,,2594,2604]
Paylaş