Paylaş
Gebelik döneminde anne adayının en çok mide ve barsakla ilgili problemleri oluyor. Midede bulantı, yanma, kusma gibi şikayetler; barsaklarda ise kabızlık en sık karşılaşılan sorunlar arasında. Bunun üstesinden gelmek için hem doğru besin tercihleri yapmak; hem de biraz sabırlı olmak gerekiyor. Anne adayının sağlığını korumak ve bebeğin büyümesini sağlamak için güne temel besin kaynaklarını içeren doğru bir kahvaltıyla başlamak en önemli adım. İşte sindirim problemi yaşayan gebeler için en besleyici 7 kahvaltılık alternatif;
Bulantı sebebiyle mutfağa dahi girmek istemeyenler ve sabah iştahsızlıktan yakınanlar için pratik ve hafif bir kahvaltı;
• Muz
• Çiğ badem
• Süt/ yoğurt
İçeriğindeki protein ve kolin sayesinde gebeliğin her döneminde yumurta en besleyici kahvaltılıktır. Lif yönünden de zenginleştirmek adına
• 1 haşlanmış yumurta
• 1 adet tam buğday tostu
• Yarım avokado ile hem bebeğiniz hem de barsaklarınız için oldukça besleyici bir kahvaltı haline getirebilirsiniz.
Sabahları daha tatlı bir tat arayanlar için geceden kavanozun içine
• 1 bardak süt
• 2- 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
• küçük doğranmış 1-2 hurma ekleyip karıştırdıktan sonra buzdolabında sabaha kadar bekletin. Sabah üzerine
• Küp küp doğradığınız yarım elma/ şeftali/muz/armut
• Ceviz
ekleyerek tüketebilirsiniz. Hem gün mide yanması ve kabızlık şikayeti yaşayanlar için eşsiz bir alternatif.
Eğer gün içinde yeteri kadar sebze almadığınızdan endişe ediyorsanız kahvaltıya da sebze ekleyebilirsiniz.
• 2 yumurta
• Kaşar peyniri
• Kırmızı/ yeşil biber- rende kabak- maydanoz- mantar
• Zeytinyağ
• Tuz ve karabiber İle yapılacak omletle hem lif hem de kalsiyum yönünden zengin bir kahvaltı elde edebilirsiniz.
Özellikle gebeliğin ilk 3 aylık döneminde mide bulantısı hissi çok daha fazla oluyor. Bu dönemde yeterli beslenmemek hem şikayetleri daha da artırır, hem de bebeğin büyümesini olumsuz yönde etkiler. Bu yüzden sindirimi kolay ve şikayetleri hafifletecek bir öğün alternatifi olarak
• Haşlanmış patates ya da tam buğdaylı grissini
• Sert peynir
• Salatalık tüketilebilir.
Kahvaltı ön hazırlığı için vakit bulamayanlar pişirme ve bekleme süresi olmayanlar tam tahıllı gevrek ya da müslileri kullanabilirler.
• Süt
• Katkısız tam tahıllı kahvaltılık gevrek / müsli
• Ceviz/ badem/ fındık
Herhangi bir sağlık problemi ve şikayeti yaşamayan anne adayları ise tüm öğünlerde olduğu gibi kahvaltıda da tam ve dengeli içeriğe sahip bir tabak hazırlamalılar. Özellikle folik asit ve likopen deposu
• Domates,
• Dereotu,
• Semizotu,
• Biber gibi yaz sebzeleri ile birlikte,
• Yumurta,
• Peynir,
• Ceviz veya şekersiz fıstık ezmesi
• Tam buğday ekmeği
• Zeytinyağ- limon
• Pekmez / bal İçeren kahvaltı tabağı tam ve dengeli olacaktır.
Paylaş