Paylaş
Çörek otu, yaklaşık 14 kadar türü olan, daha çok Akdeniz ülkelerinde yetiştirilen, tek yıllık otsu bir bitkidir. Bitkinin bir kapsül kesesinde gelişen tohumlarında, yağ ve protein bulunur. Kendine has kokusu olan sert tohumlar, baharat olarak mutfaklarda, özellikle unlu mamullerde kullanılır. Uzakdoğu ve Orta Asya geleneksel tıbbında asırlardır nefes darlığı, bronşit, kuvvetli öksürük ve nezle gibi hastalıkların tedavisi için yağ buharının solunması yöntemi uygulanır. Sıcak ve korunmasız ortamlarda ise yakılan çörek otu tütsüsü, böceklerin yaklaşmasını engeller.
Çörek otu ile zayıflamak mümkün değildir. Hiçbir besin doğrudan zayıflatmaz. Ancak zayıflama sürecinde tüketilmesinde herhangi bir problem yoktur, aksine faydalıdır; çünkü içerisinde nigellon, Omega-3 ve Omega-6 doymamış yağ asitleri bulunur. Bu nedenle de metabolizma ve bağırsakları çalıştırır. Tokluk hissini en üst düzeyde tutarak, gereğinden fazla enerji alımını önler.
• Öksürük, nefes darlığı ve bronşit gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir.
• İçindeki B1, B2 ve B6 vitaminleri sayesinde karaciğeri temizler, alkolün kötü etkilerini azaltır.
• Hazmı kolaylaştırır, bağırsakları çalıştırır, idrar söktürür.
• A, E ve C vitaminlerinden dolayı antioksidan üretimine destek vererek toksinleri atar.
• Düzenli kullanımda kan şekerini düşürür.
• Kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, çinko, fosfor sayesinde hücre yenilenmesine destek olur.
100 gram çörek otu;
• 334 kaloridir.
• 15 gram yağ bulunur. Bu yağların 0,5 gramı doymuş yağ, 1,7 gramı çoklu doymamış yağ, 10 gramı ise tekli doymamış yağdır.
• 88 mg sodyum,
• 694 mg potasyum,
• 16 gram protein
• 52 gram karbonhidrat bulundurur.
Çörek otu sadece yemeklerde ya da yaptığımız poğaça, kek, kurabiyelerde kullanılmamalıdır. Sabah kahvaltısındaki yumurtanın üzerine, salatalara, peynirin üzerine katılarak da tüketilebiliriz.
Paylaş