Paylaş
Yemeklerde kullanılan tereyağı, kuyruk yağı, içyağı gibi yağ türleri görünür doymuş yağlardır. Tam yağlı süt ve süt ürünleri, kırmızı et, yağlı peynir, krema gibi besinler ise görünmez doymuş yağ içerir. Doymuş yağlar kandaki LDL (Kötü Huylu) kolesterol düzeyini yükseltir, bu yüzden bu tür yağların sınırlandırılması gerekir. Doymuş yağ alımını sınırlamak adına katı yağ alımını azaltmak ve besinleri ‘az yağlı veya yağsız’ olarak tercih etmek önemlidir.
Doymuş ve trans yağ alımı azaltılmalıdır. Araştırmalara göre, günümüzde kullanılan besin etiketlerinde yer alan ‘’trans yağ içermez’’ ibaresi, besin içeriğinde hiç trans yağ olmadığını değil, 0,5 gramın altında trans yağ içerdiğini göstermektedir. Bu tür ürünlerin tüketimleri de sınırlandırılmalıdır.
Haftanın 2 günü balık tüketilmelidir. Balık, diyet ile almamız gereken omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Yapılan çalışmalar omega-3 yağ asitlerinin LDL (Kötü huylu) kolesterolü düşürüp HDL (İyi huylu) kolesterolü arttırdığını göstermektedir.
Yemeklerde zeytinyağı tercih edilmelidir. Omega-9 yağ asitleri bakımından zengin olan zeytinyağının, kalp-damar hastalığı riskini azalttığı ve HDL kolesterolü arttırdığı yapılan çalışmalar ile kanıtlanmıştır.
Ara öğünlerde çiğ badem/fındık, ceviz, kabak çekirdeği vb. tüketilmesi; salata, çorba, yoğurt gibi besinlerin içerisine keten tohumu, çörek otu gibi besinlerin eklenmesi uygun olacaktır.
• 1 adet yumurta
• 30 gr az yağlı peynir
• 100 gr kırmızı et veya 150 gr tavuk eti veya hindi eti veya 250 gr balık
• 1 kase yoğurt
• 1 çay bardağı yağsız süt
• 8-10 adet badem/fındık veya 3-4 adet ceviz veya 1 avuç kabak çekirdeği
• Yarım avokado
• 1 çorba kaşığı zeytinyağı (yemeklerin içerisinde)
• 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı veya yer fıstığı ezmesi
Paylaş