Paylaş
Sağlıklı detoks programının özellikleri nelerdir?
• Günde 5-6 defa idrara çıkacak kadar sıvı tüketin. İdrar renginiz açık soluk sarı renk hatta şeffaf renkte olmalıdır. Bunun için 2,5-3 lt. su için.
• Kepekli pirinç, bulgur, tam tahıllı ürünler ve kurubaklagiller dengeli miktarlarda sofranızda olsun.
• Salatalarınız çeşitli ve bol olsun. Her tür mevsim sebzesini salatanızda kullanabilirsiniz.
• Probiyotik, yoğurt, kefir, ayran gibi süt ürünlerini tüketin.
• Soda (maden suyu) tüketimine dikkat edin. Sınırsızca soda içmek doğru değildir. Günde 2 şişe soda (maden suyu) yeterlidir.
• Bitki çayı olarak; yağ yakıcı ve metabolizmayı hızlandırıcı özelliği olan yeşil çayı tercih edin. Diüretik ve detoks etkisi olan diğer bitki çayların tüketimine dikkat edin. Bitki çaylarının fazla tüketimi böbreklerinize aşırı yük bindirebilir. Günde en fazla 2 fincan yeşil çay yeterlidir.
• Ayrıca bağırsak hareketlerini hızlandırıcı etkisi olan sinameki içeren bitki ve form çaylarını tüketmeyin. Sindirim ve boşaltım sisteminiz zarar görebilir.
• Doğal C vitamini kaynağı olan meyveleri bol bol tüketin.
• Kafein alımı detoks programlarında da önem taşır. Günde 2 fincan hazır kahve veya türk kahvesi tüketiminin metabolizmayı hızlandırıcı ve yağ yakıcı özelliği kanıtlanmıştır. Bu noktada aşırıya kaçmamak önemli. Aşırıya kaçıldığında vücutta toksin birikir ve vücutta su tutulumu artar.
• Tekli doymamış yağları tercih edin. Yemeklerinizde ve salatalarınızda fındık yağı, keten tohumu yağı, kanola yağı gibi alternatifler kullanın.
• Düzenli egzersiz detoks programının olmazsa olmazıdır. Her gün düzenli 30 dk. tempolu yürüyüş yapın.
Detoks tarifleri
Yeşil kokteyl
• 2 adet elma
• 1 adet küçük boy salatalık
• Yarım demet semizotu
• 1-2 tutam tere, maydanoz vb.
Elma, salatalık ve semizotunu katı meyve sıkacağından geçirin. Çıkan suya enerji içeren yeşillikleri ekleyin (tere, maydanoz vb.) ve blenderla karıştırın. Bu basit ve sağlıklı tarifle vücudunuzu yaza hazırlayın.
Fesleğen soslu şeftali salatası
• 2 adet şeftali, ince dilimler halinde kesilmiş
• 1 demet roka
• 60 gr küp doğranmış mozzarella peyniri
• 2 çorba kaşığı dövülmüş ceviz
• 1 çorba kaşığı fındık yağı
• 1 çorba kaşığı balsamik sirke
• 1 küçük kâse taze fesleğen yaprağı
Büyük bir kâseye şeftali, roka, mozzarella ve ceviz parçalarını koyun. Fındık yağı, balsamik sirke ve fesleğeni blender ile püre haline getirin. Hazırlanan sosu salatanın üzerine gezdirin.
Kara buğdaylı fasulye salatası
• 1 çay bardağı kuru fasulye
• 1 çay bardağı kara buğday
• Yarım demet semizotu
• Yarım demet maydanoz
• 1 limon
• 1 çorba kaşığı zeytinyağı
Fasulyeyi ve buğdayı akşamdan ıslatıp daha sonra yumuşayıncaya kadar haşlayın. Daha sonra içine kıyılmış maydanoz ve semizotunu ekleyip harmanlayın. Daha sonra limon ve zeytinyağını ekleyin.
Paylaş