Paylaş
Süt; içinde iyi kalite protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve minerallerin çoğunu içermektedir. Hamilelik ve emziklik döneminde bebeğin kemik gelişimi için annenin kalsiyum depolarına olan ihtiyaç ile süt ve ürünlerinin önemi artmaktadır. Sütün içerisinde bulunan protein referans protein olarak gösterilecek kadar kalitelidir ve özellikle kas dokusunun oluşması ve onarılmasında çok etkilidir.
Vitamin ve mineral deposu
Kalsiyum bakımından çok zengin olan süt ve süt ürünleri güçlü kemik ve diş yapısı için gerekli. Kalsiyum vücutta %99 oranında kullanımı en yüksek olan mineraldir. Menopoz sonrası kadınlarda olası osteoporoz riskini de azaltmaktadır.
Süt ve süt ürünleri kalsiyumun yanında fosfor açısında da zengindir. Kalsiyumdan sonra insan vücudunda en fazla bulunan fosfor; %80’i kemik ve dişlerde %20’si hücrelerde ve hücre dışı sıvılarda bulunur.
Süt ve süt ürünleri insan için alınması zorunlu olan vitaminlerin neredeyse hepsini bünyesinde bulundurmaktadır. A, D, E ve K vitaminleri süt yağı ile ilişkili olarak sütün içerisinde yer almaktadır.
Süt ve süt ürünlerinin içerisinde bulunan protein referans protein olarak gösterilecek kadar kaliteli olup özellikle kas dokusunun oluşması ve onarılmasında çok etkilidir.
Süt, yeni doğan her memelinin ilk beslendiği gıdadır. Bütün besin gereksinimi, anne sütü ile karşılanır ancak anne sütünün yeterli olmadığı durumlardaki en iyi alternatif olan bebek mamalarının da temel bileşeni süttür.
Ülkemizde süt ve süt ürünleri tüketimi yılda 100 kg düzeyinde olup, bu miktar gelişmiş ülkelerin oldukça altındadır. İçme sütü tüketimimiz ise yılda kişi başı 26 litre seviyelerinde olduğu tahmin edilmektedir. Oysaki diğer ülkelere baktığımızda yıllık tüketim; İzlanda’ da 120 litre, Avustralya’ da 107 litre, ABD’ de 82 litre, Rusya’ da ise 70 litre.
Süt tüketimi ne kadar olmalı?
Sağlıklı bir iskelet sistemi için çocukluk çağından itibaren süt ve ürünleri yeterli tüketilmelidir. Kemik erimesinin sık görüldüğü ülkemizde özellikle kadınlar ve çocuklar ve adolesanlar için süt önemli bir besin maddesidir. Günde en az 2-3 su bardağı (500ml-750 ml) süt ve ürünleri tüketimi önemli.
Unutmayın yeni doğmuş bir memelinin hayata başlangıcını sağlayan, bağışıklığını sağlayan ve bütün enerji ve besin öğesi ihtiyaçlarını karşılayan süttür.
Paylaş