Paylaş
Yapılan çalışmalar; beslenmenin, çoğu kanserlerde %10 ile %70 arasında etkili olduğunu göstermektedir. Akciğer kanserinden sonra görülme sıklığı en yüksek kanser türü meme kanseridir. Kanser yayılmadan önce erken teşhis edilirse hasta %96 yaşama şansına sahip olmaktadır.
Beslenmemizde yaptığımız önemli yanlışlar kanser oluşumunu artırmaktadır.
Yağ oranı yüksek beslenmek: Yağlı tüm hayvansal besinler, yağlı şarküteri ürünleri, tereyağı ve diğer katı yağlar, kızarmış ve kavrulmuş gıdaların aşırı tüketimi obezite ile birlikte kanser riskini artırmaktadır. Az yağlı süt ve yoğurt grubu, az yağlı peynir, çökelek, yumurta kanser riskini azaltıcı hayvansal gıdalardır.
Posanın az alınması: Günlük posa ihtiyacı 25-30 gr kadardır. Yüksek posalı (lifli) beslenmek; kansere karşı koruyuculukta ön planda olan bir faktördür. Kurubaklagiller, tam tahıllı gıdalar ve sebze, meyveler posa içeriği en yüksek besinlerdir.
Sebze ve meyvenin az tüketilmesi: Günde en az 3-4 porsiyon meyve, en az 2 porsiyon sebze tüketilmelidir.
Aşırı sigara ve alkol tüketimi
Gıda katkı maddelerinden zengin besinler tüketmek: Gıda katkı maddeleri, besinin bileşimindeki öğelerin kaybını önlemek, besin kalitesini sürdürmek, besinin raf ömrünü uzatmak, tat, koku, yapı ve görünüşünü geliştirmek amaçlı kullanılan maddelerdir. Bu maddelerin fazla tüketimi kanser oluşumunu tetiklemektedir.
Yanlış pişirme metodları: Tütsülenmiş besinler, tuzlanmış veya salamura yapılmış besinler, doğrudan ateşte pişirilmiş gıdalar, kızartılmış, kavrulmuş gıdalar kanserojen içeriği en yüksek gıdalardır. Fırında, ızgara, haşlama veya buğulama yöntemleri tercih edilmelidir.
SPOR YAPANLARA ÖZEL 10 BESLENME ÖNERİSİ İÇİN TIKLAYIN!
NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Sabah kahvaltı 09.00
Ara öğün: 2 adet ceviz içi + 2 adet kayısı
Öğle yemeği 13.00
Ara öğün: 2 yemek kaşığı kuru üzüm
Akşam yemeği 19.00
Gece: Taze meyve
[fotogaleri=882]
Paylaş