Paylaş
Beslenmenizde her çeşit sebze (sarı, kırmızı, turuncu ve yeşil) ve meyveye yer verin. Özellikle antikanserojen vitaminler ve fitokimyasallar içeren lahana, karnabahar, kereviz, enginar, pırasa, soğan, sarımsak, brokoli, turp, ıspanak, tere, havuç, domates, turunçgiller gibi sebze ve meyveleri sıklıkla tüketin.
Posa alımınızı arttırmak için kurubaklagiller, tam tahıllar, kepekli ekmek, sebze, meyve gibi lif içeriği yüksek besinlere mutlaka beslenmenizde yer verin. Kabuğu ile tüketilebilen sebze ve meyvelerin kabuklarını soymayın.
Yüksek yağ alımı, hormonların işleyişini bozar, barsak tümörü gelişiminde rolü olan safra tuzlarının konsantrasyonunu arttırır. Sakatatlar, kaymak, krema, mayonez, kızartılmış besinler, cips gibi çok yağ içeren besinleri tüketmeyin. Yüksek yağ alımı birçok kanser (akciğer, rektum, meme, prostat vb) risklerini arttırmaktadır. Tekli doymamış yağ asitlerini (n-9) içeren ve kansere karşı koruyucu olan zeytinyağını mutlaka kullanın.
Omega-3 kalp damar hastalıkları ve kansere karşı koruyucudur. Bu yağ asitlerinin kansere karşı koruyucu etkilerinden faydalanabilmek için haftada 2 kez fırında pişmiş balık tüketiniz. Ayrıca; keten tohumu, fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar ve semizotu gibi besinlere mutlaka diyetinizde yer veriniz.
Az yağlı kırmızı eti haftada 1-2 kez tüketebilirsiniz. Şu dönemde şarbon tehlikesi sebebiyle kırmızı et tüketmiyor olabilirsiniz. Bunun yerine balık, tavuk veya hindi etini tercih edebilirsiniz. Derisiz beyaz kısmını tercih edin. Yüksek yağ ve koruyucu katkı maddeleri içeren sucuk, salam, sosis, pastırma gibi işlenmiş et ürünlerini tüketmeyin.
Kurubaklagiller bitkisel protein içerirler ve protein kaliteleri yüksektir. Ayrıca bir çok vitamin ve minerali bir arada bulundururlar. Saflaştırılmamış tam tahıl ürünleri özellikle B grubu vitaminleri ve diğer mineraller ile diyet lifi yönünden zengindirler.
Kalsiyum, fosfor ve B grubu vitaminlerden zengin ve özellikle kolon kanserine karşı koruyucu olan süt ve süt ürünlerine mutlaka diyetinizde yer veriniz. Yetişkin bir birey günde ortalama 2 su bardağı kadar süt/süt ürünleri tüketmelidir. Bu ürünleri az/yarım veya yağsız olarak tercih edin.
Kefir, probiyotik süt ve yogurt, turşu gibi besinler yararlı bakteriler içerirler. Bağışıklık sistemini güçlendirir; hastalık yapıcı mikroorganizmaların yerleşmesini önler ve antikanserojenik besinlerdir. Beslenmenizde günlük 1 su bardağı kadar yer verin.
Şekeri ve şekerli yiecekleri hayatınızdan çıkartın. Paketlenmiş gıdalardaki şeker oranına dikkat edin. Mümkünse paketli gıdaları tüketmeyin.
Günlük 1,5-2 litre kadar su içmeye özen gösterin. Düzenli aktivite alışkanlığı edinin.
Paylaş