Kalp dostu besinler

Sağlıklı kalbe özel diyette uygulanması gereken 10 altın kural

Haberin Devamı


Sağlıklı kalbe giden yol sağlıklı besinlerden geçer. Bu besinler damarları temizleyip kan basıncını düşürerek kalp hastalığı riskini azaltır.

İşte kalp dostu besinler

BALIK:

Kalp dostu besinler

Özellikle somon, uskumru, ton balığı gibi omega-3 yağ asidi açısından zengin olan balıklar; kan pıhtılaşmasını azaltarak ritim bozukluklarını engeller.


ZEYTİNYAĞI:

Kalp dostu besinler

Doymuş yağlar (tereyağ, margarin gibi katı yağlar) yerine zeytinyağının kullanılması kan kolesterolünü düşürür ve kan basıncını düzenler.


SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ:

Kalp dostu besinler

Kaliteli protein, kalsiyum, B vitamini içeren bu ürünlerin yarım yağlı tercih edilmesi kalp sağlığını korur.


ELMA:

Kalp dostu besinler

Yüksek miktarda lif içermesi sebebi ile kan kolesterolünün düşürülmesine yardımcıdır.


YULAF:

Kalp dostu besinler

B6, demir, çinko ve lif yönünden zengin olan bu besin kötü kolesterol olan LDL’nin düşürülmesine yardımcıdır.


SARIMSAK:

Kalp dostu besinler

Zengin içeriği sayesinde damar içi pıhtılaşmayı önler, kalp hastalığı riskini azaltır.


CEVİZ/FINDIK/BADEM:

Kalp dostu besinler

Yüksek antioksidan kapasiteye sahip olan E vitamininin yanında lif, omega-3 ve magnzyum da içerirler. Kan pıhtılaşmasını azaltıp kötü kolesterolü düşürürler.


YEŞİL ÇAY:

Kalp dostu besinler

İçerdiği polifenoller sebebi ile güçlü antioksidan kapasiteye sahip olan yeşil çay, kalp hastalıklarını önlemede etkilidir.


KETEN TOHUMU:

Kalp dostu besinler

Doymamış yağ asitleri, potasyum, lif, E vitamini ve omega-3 yağ asitleri yönünden zengin olan bu besin kalp hastalık riskini azaltıcı etki gösterir.


Sağlıklı kalbe giden yolda tükettiğiniz besinler kadar; günlük beslenme düzeninizi nasıl ayarladığınızda büyük önem taşır.

SAĞLIKLI KALBE ÖZEL DİYETTE UYGULANMASI GEREKEN 10 ALTIN KURAL

Kalp dostu besinler

1. Günlük alınan kalori miktarı sınırlandırılmalıdır.
2. Katı yağlar yerine (tereyağı, margarin vb.) bitkisel sıvı yağlar (özellikle zeytinyağı, keten tohumu yağı vb.) tüketilmelidir ve alınan toplam yağ miktarı sınırlandırılmalıdır.
3. Kırmızı et tüketimi haftada 1-2 gün olarak düzenlenmelidir.
4. Haftanın en az 2 günü fırın veya ızgara balık tercih edilmelidir.
5. Yağ içeriği yüksek poğaça, börek, cips, kek, kurabiye, pasta gibi besinler tüketilmemelidir.
6. Günlük ekstra alınan tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır. Günlük1 çay kaşığı (3-4 gr) tuz tüketimi yeterlidir.
7. Günlük öğün sayısı arttırılmalı ve öğün atlanmamalıdır. Günlük; 3 ana öğün, 2-3 ara öğün şeklinde beslenmek ideal bir düzenleme olur.
8. Haftanın en az 3 günü temiz havada yürüyüş veya direnç egzersizleri yapılmalıdır.
9. Tam tahıllı, tam buğday veya çavdar ürünleri tercih edilmelidir.
10. Taze sebze-meyve tüketimi arttırılmalıdır. Günlük; en az 5-6 porsiyon tüketilmesi idealdir. 

Yazarın Tüm Yazıları