Paylaş
Bir türlü göbek yağlarından kurtulamıyorum diyorsanız bunları yapın.
1. Porsiyonlarınızı doğru ayarlayın: Yediğiniz her şeyi tabağa koymak ne yediğinizi bilmenizi sağlar. Hem gözünüze hem midenize hitap etsin ki daha doyurucu olsun. Fakat son yıllarda evlerde ve dışarıda tabak boyları çok büyüdü. Büyüyen tabak boyları ile birlikte porsiyonlarda arttı. Porsiyonlar büyüdükçe alınan kaloriler arttı. Yemek porsiyonlarınızı belirlemelisiniz. Örneğin; bir dilim ekmek avuçiçi büyüklüğünüzü geçmemelidir veya bir porsiyon et bir oyun kartı büyüklüğünü geçmemelidir. Salatalara konulan yağlar 1 tatlı kaşığını geçmemelidir.
2. Daha çok çiğneyin: Gıdaları iyice çiğnemek tok hissetmenize yardımcı olur ve ruh haline iyi gelir. Çiğnemenin stres hormonlarını azalttığı bulunmuştur. Ayrıca çiğnemek kan dolaşımını hızlandırarak metabolizmayı hızlandırmaktadır. Böylece daha az besin alarak karın yağlarınızı eritebilirsiniz.
3. Süt ürünleri tüketin: Yapılan araştırmalarda; her gün düzenli olarak süt ürünü tüketilmezse vücudunuza daha fazla yağ hücresi üretmesi yönünde yanlış bir sinyal gönderiliyor. Günlük yeterli derecede kalsiyum alınmazsa; yağ hücresi üretimini arttıran kalsitrol hormonunun salgılanması artıyor. Bu sebeple; vücudunuzda daha az yağ hücresi olması için yeterli miktarda kalsiyum almalısınız. Süt ve ürünleri en iyi kalsiyum kaynaklarıdır. Günde 1 su bardağı yağsız süt, 1 kase kaymaksız yoğurt ve 1 fincan kefir tüketin.
4. Şekeri kesin: Karın yağlanmasını engellemenin ilk kuralı ani açlık ataklarını önlemektir. Bunun için yiyeceklerinize koyduğunuz şekeri kesmelisiniz. Çay ve kahvelerinize koyduğunuz şeker, sabah kahvaltısında tükettiğiniz reçel, içinde şeker içeren bütün içecekler, gofret, çikolata, kurabiye, tatlı, pasta gibi şeker içeren yiyeceklerin düzenli kullanımını sınırlandırmalısınız. Doğal şeker içeren meyvelere yönelin.
5. Tok tutucu besinleri tüketin: Göbek yağlarını engellemede iştah kontrolü önemlidir. Sabah kahvaltılarında yumurta, ara öğünlerinizde yoğurt veya light ayran, öğle ve akşam yemeklerinizde et, balık, sebze ve kurubaklagil türü besinleri tüketin. Hem protein hem de lif içeriğini arttırarak daha uzun süre tok kalmayı sağlamış olursunuz.
6. Bol su için: Günde 2-2,5 litre (10-12 bardak) su tüketilmelidir. Özellikle her öğünde yemeğe başlamadan 15-20 dakika önce su içilmelidir. Düzenli su tüketiminin yağ kaybını sağladığı kanıtlanmıştır.
7. Harekete geçin: Haftanın 2 günü 30 dk yürüyüş ile haftanın diğer 2 günü 20 dk bisiklet egzersizleri tercih edilebilir. Düzenli beslenme ile birlikte düzenli egzersiz, göbek yağlarını engelleyen en temel unsurdur.
8. Omega-3 takviyesi kullanın: Omega-3 uzun süre tok kalmamızı sağlar, iştahı azaltır. Yağların yakılmasını kolaylaştırır, bir günde yakılan enerji miktarını (kalori) arttırır, kan şekeri ve insülin seviyesinin azalmasını sağlar. Özellikle egzersiz ile birlikte kullanıldığında yağ kaybında daha etkilidir. Haftada en az iki kez buğulama veya ızgara olarak balık tüketin veya günde 1000 mg'lık omega-3 (balık yağı) takviyesi alabilirsiniz.
Paylaş