Paylaş
Uzun bir ömür için doğru gıdaları tüketmek çok önemli. Özellikle yaz meyveleri hem gençlik hem de şifa kaynağı. Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy, yaşlanma karşıtı olan yaz meyvelerini ve bu meyvelerin faydalarını anlattı.
Karpuz: Vitamin ve mineral açısından zengin, antioksidan kapasitesi yüksek bir meyvedir. C ve A vitamininden zengin karpuz, kansere karşı koruyucudur. Bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığı önler.
Kavun: Yaşlandıran serbest radikallerden koruyan muhteşem bir meyvedir. Hücreleri yenileyici ve geliştirici özelliklere sahiptir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini ve kan dolaşımını destekler. Kavun, yüksek kan basıncı ve LDL’yi (kötü huylu kolesterol) düşüren potasyum açısından zengindir.
Kayısı: Yüksek karotenoid içeriği ile gençlik iksiri adını hak eden zengin bir besindir. Bağışıklık sistemini destekler, oksidanların verdiği zarardan cildi ve akciğerleri koruyarak, akciğer kanseri, kalp hastalıkları gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Yüksek A vitamini içeriği ile göz hastalıklarını engeller. Yüksek posa içeriği ile kabızlığın en büyük savaşçısıdır.
Erik: Yüksek antioksidan kapasitesine sahip olan erik, aynı zamanda detoks özelliğe sahiptir. Hazmı ve sindirimi kolaylaştırır.
Kiraz ve vişne: Her ikisinin de idrar söktürücü özelliği vardır. İçerdikleri antosiyanin sayesinde ağrılara karşı etkilidir. Düşük glisemik indeksli meyvelerdir. A vitamini içerikdiklerinden göz sağlığı için gereklidir.
Şeftali: Sindirimi kolaylaştırır. Böbreklerin ve safra kesesinin düzenli çalışmasını sağlar. Çok iyi idrar söktürür. C, A ve B3 vitamini ile potasyum ve folik asit açısından zengindir.
Mango: Ortalama büyüklükteki bir mango, neredeyse günlük önerilen C vitamini miktarının tamamını içerir. Kolajen üretimine yardımcıdır, sağlıklı cilt ve bağ dokusu için önemli bir kaynaktır. Hafızayı güçlendirir. A, C ve E vitamini ile demir bakımından zengindir.
İncir: Çok iyi bir lif kaynağıdır. Ayrıca her besinde bulunmayan B6 vitamini açısından zengindir. Hafızayı güçlendirmede etkili ve stresli yaşamın en önemli ilacıdır. A, C ve B vitaminlerinin yanı sıra, sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve demir mineralleri açısından oldukça zengindir. Özellikle kuru incirde omega 3 ve omega 6 yağ asitleri ve protein bulunur.
Guavana: Lif açısından ve C vitamini açısından zengindir. Antioksidan özelliği çok kuvvetlidir. Bu meyvenin tohumları omega 3 ve omega 6 yağ asitleri içermektedir. Yaz için iyi bir alternatiftir.
Dut: Kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden zengindir. Beyaz dut, ateş düşürücü ve idrar söktürücü etkiye sahiptir. Ne şekilde tüketilirse tüketilsin iyi bir kan yapıcıdır. Karaduttan elde edilen şurup ise ağız ve boğaz antisepsisinde, öksürüğü dindirmede ve diş eti iltihaplarında kullanılır.
Papaya: Yaşlanma karşıtı güçlü bir enzim olan papain (protein sindiriminde kullanılan enzim) içerir. Bu enzim, besinlerin sindirimini kolaylaştırmaya ve parazitlerin yok edilmesine yardımcıdır. Cilt için çok iyi bir peeling özelliği taşır. C ve A vitamininden (beta-karoten) zengindir.
Paylaş