Paylaş
Peki hangi besinler ne kadar tüketilmeli?
Damardaki kanın pıhtılaşmasını önlemek amacıyla kullanılan anti-koagülan ilaçlar (coumadin vb.) ile beslenmemizdeki K vitamininden zengin besinler arasında bir etkileşim vardır. K vitamini pıhtılaşma faktörlerini aktive etmekte ve kanın pıhtılaşmasına neden olmaktadır. Bu sebeple K vitamininden zengin besinlerin tüketimine dikkat edilmelidir.
1- Lahana, brüksel lahanası, kara lahana, brokoli, pazı, ıspanak, semizotu, maydanoz, dereotu, roka, tere, taze hardal, şalgam, kıvırcık, marulun yeşil kısımları ve asma yaprağı, 2. derece K vitamininden zengin olan bezelye, kırmızı lahana ve taze fasulye sınırlı miktarda tüketilmelidir.
2- Havuç, domates, salatalık ve soğan çiğ ve yağsız tüketildiklerinde serbest olarak tüketilebilir. Kurutma, pişirme ve derin dondurma gibi yöntemler besinlerin K vitamini içeriğini etkilemez.
3- Meyvelerden avokado ve kiraz tüketilmemelidir.
4- Tahıllar (buğday, arpa, yulaf, kepek içeren ekmek, pilav, makarna vb.), patates, yer elması, kereviz gibi besinler K vitamininden fakirdir, serbestçe tüketilebilir.
5- Meyvelerden elma, armut, ayva; sebzelerden salatalık ve kabak kabuksuz olarak tüketilebilir. Kabukları daha fazla K vitamini içerir.
6- Omega-3 besin maddesi doğal yollardan alınmalıdır. Haftada 1-2 kez balık tüketilmelidir.
7- Ekstra E, A ve C vitamini tabletleri kullanılmamalıdır. Besinlerden doğal yolla alınmalıdır.
8- Kan sulandırıcı olduğu düşünülen bazı bitkilerin çaylarını etkileri tam bilinmediğinden tüketilmemesinde fayda vardır. Papatya çayı, yeşil çay, adaçayı vb. çayların tüketimine dikkat edilmelidir. Meyve çayları tercih edilebilir.
9- Yoğurt ve kefir yemeklerde mutlaka bulundurulmalıdır.
10- Kolalı ve gazlı içecekler şeker içeriğinden ötürü hem kilo oranını artırır, hem de ilaç etkileşimini azaltabilir. Bu sebeple sınırlı miktarda tüketilmelidir.
11- Gün içerisinde birbirini izleyen günler olmamak şartıyla aşağıdaki besinlerden sadece biri belirtilen miktarlarda tüketilebilir.
Paylaş