Paylaş
“Ramazan ayında yavaşlayan metabolizmamızı hızlandırmak için ilk başta yapmamız gereken oruç tuttuğumuz zamanlar haricinde ana öğün ve ara öğün sayımızı mümkün olduğunca artırarak beslenmek olmalıdır” diyen Diyetisyen Deniz Berksoy, ramazanda uygulayabileceğiniz bir diyet listesi hazırladı.
Ana öğünlerde tüketeceğimiz besinler aşırı yağlı, kızartma, kavurma gibi besinler yerine hafif olan sebze yemekleri, salatalar, zeytinyağlı yemekler ve posa içeriği yüksek olan kurubaklagil yemekleri olmalıdır. Ara öğünlerde meyve grubu ve süt ürünleri tercih edilebilir.
Ramazan boyunca yavaşlayan metabolizmaya ek olarak şeker ve tatlı tüketimi artmaktadır. Tatlılar hacim olarak küçük olup az doygunluk veren yiyecekler olmasına karşın kalori yükleri oldukça fazladır. Bu sebeple tatlı tüketimimizi kısıtlamamız gerekmektedir, tercihen sütlü tatlılar haftada 1-2 kez olabilir.
Her zaman olduğu gibi ramazan ayında da su tüketimi günlük beslenme düzenimizde olmazsa olmazlardan biridir. Su, yaşamak için oksijen kadar önemlidir. Vücudumuzun yaklaşık %60-70’i sudan oluşmaktadır. Özellikle sıcak havalarda ter, solunum ve idrar ile sıvı kaybı daha çok olduğu için su ayrıca önemlidir. Ramazanda oruç tuttuğumuz zamanlar haricinde 8-10 bardak, yaklaşık olarak 2 lt. su tüketmeye özen gösterin.
Ramazan diyeti
Sahur
2 ince dilim ekmek (50gr)
60gr yarım yağlı beyaz peynir
1 adet haşlanmış yumurta
1 tatlı kaşığı reçel
Yağsız söğüş
Yatmadan önce
1 su bardağı yarım yağlı süt
İftar
1 kase çorba
6 çorba kaşığı etli sebze yemeği/ 6 çorba kaşığı kurubaklagil yemeği
1 bardak buzlu naneli ayran
Karışık salata
İftardan yarım saat sonra
1 ince dilim karpuz
22.30: 1 su bardağı yarım yağlı süt veya yoğurt
23.30: Uyku
Paylaş