Paylaş
Anadolu Ajansı’nda yer alan haber göre; Amasya’nın Albayrak köyünde, geçtiğimiz pazar günü evlerinin önünde buldukları baldıran otunu yedikten bir süre sonra rahatsızlandıkları belirtilen çocuklar hastaneye kaldırıldı. Çocuklardan Emre Can Bakır, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Peki, baldıran otu gerçekten zehirler mi? Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy, baldıran otu hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
Baldıran, maydanozgiller familyasından olan ve nemli yerlerde yetişen bazı zehirli bitkilerin ortak adıdır. Baldıran maydanoz ile çokça karıştırılan bir bitkidir.
Tıbbı özellikleri nelerdir?
* Ağrı kesici, spazm gidericidir.
* Tetanos, epilepsi, nevralji, siyatik, beyin ve omurilik hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Prostata karşı koruyucu olarak kullanılır.
* Nefes darlığı, sarada ve boğmacada da tercih edilmektedir.
* Baldıran aynı zamanda, böbrek taşında, iltihapta, ürede, dalak, karaciğer büyümesi, siroz başlangıcı gibi durumlarda da faydalıdır.
Baldıran uygun oran kullanılmadığında yarar yerine zarar verebilmektedir Bu bitkinin yaprakları maydanoza benzediği için çoğunlukla maydanoz sanılıp yenilerek zehirlenmeye neden olmaktadır. Öldürücü miktar insanlarda 6 gr yaprağın tüketilmesi kadardır.
Baldıran haricinde diğer birçok bitkinin de kendilerine özel birçok yararı vardır. Fakat bitkiler yanlış miktarlarda kullanıldığında zehirleyici etkilerinin yanında organlara da zarar verebilmektedir. Bu sebeple bitkiler kulaktan dolma bilgilerle kullanılmamalı, araştırılmalı ve alternatif tıp uzmanları, diyetisyenler, eczacılar ve doktorların kontrolünde kullanılmalıdır.
Hazırlayan: Merve Hazinedaroğlu
Paylaş