Paylaş
Damardaki kanın pıhtılaşmasını önlemek amacıyla kullanılan anti-koagülan ilaçlar (coumadin vb.) ile beslenmemizdeki K vitamininden zengin besinler arasında bir etkileşim vardır. K vitamini pıhtılaşma faktörlerini aktive etmekte ve kanın pıhtılaşmasına neden olmaktadır. Bu sebeple K vitamininden zengin besinlerin tüketimine dikkat edilmelidir.
1. Lahana, Brüksel lahanası, kara lahana, brokoli, pazı, ıspanak, semizotu, maydanoz, dereotu, roka, tere, taze hardal, şalgam, kıvırcık, marulun yeşil kısımları ve asma yaprağı, 2. derece K vitamininden zengin olan bezelye, kırmızı lahana ve taze fasulye sınırlı miktarda tüketilmelidir.
2. Havuç, domates, salatalık ve soğan çiğ ve yağsız tüketildiklerinde serbest olarak tüketilebilir. Kurutma, pişirme ve derin dondurma gibi yöntemler besinlerin K vitamini içeriğini etkilemez.
3. Meyvelerden avokado ve kiraz tüketilmemelidir.
4. Tahıllar (buğday, arpa, yulaf, kepek içeren ekmek, pilav, makarna vb.), patates, yer elması, kereviz gibi besinler K vitamininden fakirdir, serbestçe tüketilebilir.
5. Meyvelerden elma, armut, ayva; sebzelerden salatalık ve kabak kabuksuz olarak tüketilebilir. Kabukları daha fazla K vitamini içerir.
6. Omega-3 besin maddesi doğal yollardan alınmalıdır. Haftada 1-2 kez balık tüketilmelidir.
7. Ekstra E, A ve C vitamini tabletleri kullanılmamalıdır. Besinlerden doğal yolla alınmalıdır.
8. Kan sulandırıcı olduğu düşünülen bazı bitkilerin çaylarını etkileri tam bilinmediğinden tüketilmemesinde fayda vardır. Papatya çayı, yeşil çay, adaçayı vb. çayların tüketimine dikkat edilmelidir. Meyve çayları tercih edilebilir.
9. Yoğurt ve kefir yemeklerde mutlaka bulundurulmalıdır.
10. Kolalı ve gazlı içecekler şeker içeriğinden ötürü hem kilo oranını artırır, hem de ilaç etkileşimini azaltabilir. Bu sebeple sınırlı miktarda tüketilmelidir.
11. Gün içerisinde birbirini izleyen günler olmamak şartıyla aşağıdaki besinlerden sadece biri belirtilen miktarlarda tüketilebilir.
Paylaş