Paylaş
Kepçe kulak, kulak kepçesinde bulunan Y şeklindeki kıkırdak kıvrımının yeterince gelişmemesi nedeniyle kafatasıyla oluşturduğu açıların genişleyip öne doğru eğilmesi sonucu oluşan bir görüntüdür. Yelken kulak olarak da adlandırılmaktadır. Bazen doğuştan, genellikle ise genetik köklere sahiptir.
Kepçe kulakların neden olduğu psikolojik sıkıntı hastalar için önemli olabilir. Hastalarda kepçe kulak, yaşam kalitesinin düşmesine, öz güvenin azalmasına, sosyal kaçınma davranışına ve okulda kötü performansa kadar pek çok soruna neden olur. Okulda alay edilmesi, hem mutsuzluğa hem de öz güven üzerinde uzun vadeli bir tahribata neden olur.
Özellikle de okul çağındaki çocuklar bu durumdan olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Bu nedenle kepçe kulak ameliyatı genellikle okul öncesi dönemde tercih edilir.
Otoplasti, belirgin kulakların cerrahi düzeltmesini tanımlamak için kullanılan terimdir. Bu işlem çocukların kulakları tamamen büyüyene kadar yapılmamalıdır. Genellikle 5 yaş üzeri veya okul öncesi dönemde cerrahi planlama yapılır.
Yetişkinler lokal veya genel anestezi altında ameliyat edilebilmesine rağmen, çocuklar genel anestezi altında opere edilirler. Operasyon sırasında, kulağın arkasında, kulak ile başın kenarı arasındaki oluğa yakın bir kesi yapılır. Bu insizyon, kıkırdağı açığa çıkarır. Dikiş, kıkırdağın kendi üzerine katlanması veya kulağın kafaya yakınlığını artırmak için yerleştirilir. Kesikler, gizli bir alan olan kulağın arkasında kalır. İşlemden sonra cilt bir dikişle kapatılır ve koruyucu bir bandaj uygulanır.
Kepçe kulağa sahip olan hastalar normal kulak ve kafa arasında bir miktar kıvrım ve boşluk olması gerektiğini bilmelidir. Bazı hastalar kulaklarının kafaya yapışmasını isterler. Bu anatomik olarak doğru değildir.
Ameliyattan sonra hastanın pansumanı olacaktır. Bundan sonra onarımı desteklemek için kafa bantları kullanılacaktır. Kafa bandını ameliyat sonrası 1 hafta (gece ve gündüz) ve ameliyat sonrası 1 ay (uykudayken) kullanmak önemlidir.
Genç hastalar bir hafta sonra okula dönebilir ve 2 hafta sonra tüm normal fiziksel aktivitelerine devam edebilirler.
Paylaş