Ceyda Akdoğan
Ceyda Akdoğan
Ceyda Akdoğan

Türkiye'de “Aile Hekimliği Uygulaması”

Aile Hekimi Uzm.Dr .Ceyda Akdoğan anlatıyor.

Haberin Devamı

Evrensel tanımında "Aile Hekimliği"; bireylere yaş, cinsiyet ve hastalık ayrımı yapmadan sağlık hizmeti vermek, ailelere, yaşadıkları toplumla birlikte birincil ve sürekli bir sağlık bakımı sunmak, fiziksel, psikolojik ve sosyal problemleri yönlendirmek; diğer uzmanlık dallarına ihtiyaç olduğunda kapsamlı sağlık bakımı verilmesini koordine etmektir. Türkiye'de Aile Hekimliği Uygulaması hakkında merak edilen tüm bilgileri, Aile Hekimi Uzm.Dr .Ceyda Akdoğan veriyor.

Türkiye'de çeşitli üniversitelerdeki ve eğitim - araştırma hastanelerindeki "Aile Hekimliği" ana bilim dalları 30 seneden beri teorik olarak Aile Hekimliği uzmanları yetiştirmekteydiler. "Aile Hekimliği"nin pratik olarak asıl uygulanması gereken birinci basamakta 15.09.2005 tarihinde Düzce ilinde pilot olarak Aile Hekimliği uygulaması başlatıldı. Şu anda Türkiye'nin bütün illerinde aktif olarak "Aile Hekimliği Uygulaması"na geçilmiş durumda.

"Aile Hekimliği Uygulaması", Türkiye'deki birinci basamak sağlık hizmetlerine bambaşka bir bakış açısı ve işleyiş getirdi. Yıllardır birinci basamakta olması gereken bir uygulamaydı çünkü ; kişileri belli bir "Aile Hekimi" takip ettiği için aşılama oranları arttı, gebe-bebek ölüm hızları ve anne ölüm hızları azaldı, Aile hekimleri belli bir mekanda ve sağlık hizmeti verdikleri kişilere yakın hizmet verdikleri için kişiler Aile hekimlerine rahatça ulaşabildiler ve koruyucu sağlık hizmetlerinde gelişme sağlandı. Kişilerin güvendiği, her türlü sıkıntısını danışabildiği ve ailelerinden biri gibi gördükleri doktorları oldu. Kişilerin hastalıkları ve sağlık durumları "Aile Hekimleri" tarafından kayıt alındığı, takip edildiği ve bu veriler düzenli olarak Sağlık Bakanlığı'na iletildiği için birinci basamak sağlık hizmetlerinde bir düzene girilmiş oldu.

Sağlık hizmetlerinden faydalanan halk için oldukça başarılı olan "Aile Hekimliği Uygulaması", aile hekimleri için yeni ve alt yapısı oluşturulmadan geçtikleri bir uygulamaydı. Başlangıçta çok yorulsalar ve zorlansalar da modernliğine ve geleceğine çok inandıkları için bu uygulamayı benimsediler, uygulamaya sahip çıktılar ve canla başla çalışmaya devam ediyorlar. Kendilerine düşen kişi sayısı diğer ülkelerden oldukça fazla olmasına rağmen hizmet götürdükleri kişilere sahip çıktılar, Sağlık Bakanlığı'nın verdiği her görevi yerine getirmeye çalıştılar ve hala özveriyle çalışıyorlar.