Paylaş
Vitiligo, deride renk kaybı ile kendini gösteren, dünya nüfusunun yüzde birinde görülen, ciddi sosyal sıkıntılara yol açabilen bir deri hastalığıdır. Kadın ve erkeklerde eşit olarak görülür, herhangi bir yaşta başlayabilir.
Derinin kendine has rengi “melanin” adı verilen pigment tarafından sağlanır. Melanin pigmenti normal deride bulunan “melanosit” hücreleri tarafından üretilir. Vitiligoda ise melanin üreten melanositler bir şekilde zarar görüp yok olur. Bunun neticesi olarak deride yama tarzında bembeyaz lekeler görülür. Genetik koşullar vitiligoda zaman zaman rol oynayabilir ancak yine de ailede bulunması zorunlu değildir.
Vitiligonun sebebi hala tam olarak anlaşılabilmiş değildir. Son yıllarda vitiligonun neden oluştuğuna dair en fazla destek gören hipotez otoimmunitedir. Bu durum, kişinin kendi savunma sisteminin kendi organ ve dokularına verdiği reaksiyon olarak açıklanabilir. Otoimmun kökenli olarak bilinen bazı tiroid hastalıkları kansızlık, saçkıran vitiligo ile birlikte sık görülebilirler.
Pigment artırıcı kremler: Vitiligo tedavisinde yanıt kişiden kişiye göre değişir. Genellikle kombine (çoklu) tedaviler uygulanır. Sınırlı bölgede vitiligosu olan hastalarda lokal kullanılan kremler tedavide birinci basamaktır. Bunlardan en sık olarak kortizonlu kremler genellikle ara verilerek uygulanır. Diğer lokal tedaviler lokal immun düzenleyici kremler, vitamin D analogları ve çeşitli pigment artırıcı kremler ile kombine edilir.
Işık tedavisi: Lezyonlar yaygınsa kullanılan bir diğer tedavi de ışık tedavisidir. PUVA ve dar band UVB yöntemleri lokal tedavilerle birlikte uygulanabilir. Ayrıca mikrofototerapi yöntemi ile sınırlı vitiligosu olan vakalar da ışık tedavisinden yararlanabilir.
Lazer tedavisi: Eğer vitiligolu alanlar tüm vücut alanının %30’undan az ise bir diğer uygulanabilecek tedavi yöntemi ise lazerdir. Ancak bu yöntem biraz pahalıdır ve haftada iki kez olmak üzere 24- 48 seansa kadar uygulama gerektirebilir.
Renk açıcı kremler: Vitiligolu alanlar hastada çok yaygın ve tekrar renklenme gerçekleşmiyorsa sınırlı hastada kullanılan bir diğer seçenek de olan doğal renkli deriyi özel renk açıcı kremler ile açmaktır.
Vitiligolu hastalar ciltlerini kese, sert masaj, güneş yanığı gibi deri travmasından uzak tutmalı, normal deri ile vitiligolu derinin renk farkını belirginleştirmemek için güneşten iyi korunmalı ve çağımızın derdi stresi azaltmalıdır.
Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı
Dr. Cansel Köse Gürer
Paylaş