Cansel Köse Gürer
Cansel Köse Gürer
Cansel Köse Gürer

Tırnaklarınızdaki değişimler sağlığınızı ele veriyor

Çeşitli nedenlerle tırnaklarda meydana gelen kırılma ve beyazlıklar neyin habercisi?

Haberin Devamı

“Tırnaklarımız içeriden veya dışarıdan gelen sinyalleri gösteren önemli belirteçlerdir. Bu sinyalleri alıp gerekli tahlilleri yaparak birçok eksikliği ya da hastalığı fark etmek mümkün olabilir” diyen Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Cansel Köse Gürer, tırnaklarda meydana gelen beyaz renk değişiklikler ve kırılmaların nedenleri konusunda detaylı bilgileri bizlerle paylaştı.

Tırnaklar parmak uçlarını her türlü travmadan koruyan, cisimleri tutmayı kolaylaştıran, sert ve boynuzsu yapılardır. Üst kısımda bulunan yarı saydam tabaka, zemindeki tırnak yatağına sıkıca yapışıktır. 

Tırnaklardaki beyazlık birçok hastalığın göstergesi olabilir

Tırnaklar dışsal etkenlerden ve travmalardan etkilenirken, içsel olarak da birçok hastalığın veya eksikliğin göstergesi olabilir. En sık rastlanan tırnak değişikliği, tırnak üzerindeki beyazlıklar ve tırnak kırılmalarıdır. Beyazlıklar noktasal, çizgisel veya yaygın olabilir. Hemen herkesin tırnağında, bir dönem bu tarz değişiklikler baş göstermiştir. Noktasal ve çizgisel opak beyazlıklar genellikle travma, sıklıkla yapılan manikür ya da pedikür, tırnak yeme veya sıkı ayakkabı giyilmesi sonrasında meydana gelir. Sık oje sürülmesine bağlı da yalancı beyazlık görüntüsü oluşabilir.

Yaygın beyazlıklarda ise mantar enfeksiyonları mutlaka araştırılmalı, gerekli tetkikler yapılmalıdır. Çinko eksikliğinde, metal zehirlenmelerde, çeşitli dermatitlerde; saçkıran, böbrek yetmezliği, sedef gibi bazı hastalıklarda da beyazlıklar görülebilir, bu beyazlıklar mutlaka ayırt edilmelidir. Bazı belirgin tırnak beyazlıkları ise daha çok sistemik böbrek hastalıkları, albümin düşüklüğü, kemoterapötik ilaçlar, siroz ve kansızlık durumlarında meydana gelir Burada olay tırnak yatağındadır, tırnak plağı ise saydamlığını korur.

Tırnak kırılmaları hangi durumlarda meydana gelir?

Tırnak kırılmaları ise deterjan, sıvı sabun gibi kimyasallara direkt temas, vitamin eksiklikleri, demir eksikliği, periferik damar hastalıkları, tiroid hastalıkları, sedef hastalığı ve liken planus gibi çeşitli deri hastalıklarında gözlenir.