Paylaş
Halk arasında “saç egzaması” ya da “yağlı egzama” olarak bilinen, özellikle yağlı bölgelerde kaş arası, burun kenarı, kulak içi ve arkası, göz kapakları-kirpik dipleri, saçlı deri, kıvrım bölgeleri ve gövdede görülmektedir.
Klasik olarak kırmızı zeminde beyaz sarımsı kepekli alanlardan oluşan bir görüntüsü vardır. Çoğunlukla basit bir kepek problemi şeklinde seyrederken nadiren ileri yaygın formları da oluşabilir.
En sık kimlerde görülür?
Ergenlik dönemi ve 40’lı yaşlar en sık görülen yaşlar olmakla beraber daha yaşlı kişilerde de görülmektedir. Bebeklerde de sıklıkla görülebilen seboreik dermatit “konak” olarak bilinmektedir ve genellikle 1 yaşına kadar gerilemektedir.
Erkek hastalarda biraz daha yoğun olmaktadır. Genetik yatkınlıkta, streste, mevsimsel değişikliklerde, deride normalde bulunan mayanın artışı ile; Parkinson, yüz felci gibi bazı nörolojik hastalıklarla birlikte, immun direnci düşük Aids ya da kalp transplantı olan hastalarda sık görülmektedir.
Saç egzaması tedavisi
Hastalık kronik bir seyir gösterir, artış ve azalışlarla kendini gösterir. Kışın ve baharda artarken, yazın daha iyi hale gelir. Hastalıkla mücadelede bu farkındalık önem kazanır. Yoğunlaştığı dönemde egzamayı baskılamaya yönelik ilaçlar kullanmak hastanın konforunu artırır.
Tedavide genellikle tutulan bölgeye göre seçim yapılmalıdır. Kepekli alanları azaltmaya yönelik şampuanlar, kısa süreli kortizonlu kremler kullanılabilir. Atakların şiddeti azaldığında haftada iki kez önerilen medikal şampuanların kullanım sıklığını azaltmak, zaman zaman şampuanları değiştirerek kullanmak önerilmektedir.
Çok yaygın ileri hastalık durumunda ağızdan tedavilerin yanı sıra fototerapi de tedavi seçeneği olabilmektedir.
Bazen kendiliğinden düzelebilmekle beraber çoğunlukla alevlenmeler ve sönmeler şeklinde gidişat vardır. Günlük temizlik, alevli dönemde uygun tedaviler ile kontrol altına almak ve idamesini yapmak mümkün olmaktadır.
Paylaş