Paylaş
Sünnet dini görüş veya sağlık sebeplerinden dolayı günümüzde bir çok ülkede hekimler tarafından yapılmaktadır. Çocuklar için sağlıklı olan bu işlemde göz ardı edilmemesi gereken ise bebeğe yada çocuğa olan psikolojik etkisidir. Çocuğunuzun hayatında sadece bir kez yaşayacağı bu işlemin, ruhsal hayatında travmaya neden olmadan en az hasar ile atlatabilmesine yardımcı olabilirsiniz.
Bu nedenle öncelikle çocuğun sünnet olacağı yaşa dikkat etmekte fayda vardır. Çocuğun psikolojik ve fizyolojik gelişimi açısından sünnet için en ideal yaş grubu 0-2 veya 7-10 yaş arasıdır. Çocukların 2-3 yaş döneminde tuvalet eğitimine başlanır.
Bu dönemin her aşamasında anne ve babanın sevecen ve sabırlı olması gerekir. Uygulanan tuvalet eğitimi kişilik özelliklerinin kazanılması üzerinde etkili olur. 4-6 yaş döneminde çocuk artık kendi varlığından ve dış dünyadan haberdardır. Kız ve erkeklerin farklı beden yapısına sahip olduklarını öğrenir. Bu dönemde kız çocuğun babasına hayranlığı, anneye karşı hissettiği kıskançlık tepkileriyle kendini gösterirken, kız çocuk babasını kendine en ideal eş olarak seçtiğini ve onunla evlenmek istediğini dile getirir.
Diğer yandan, erkek çocuk ise anneye olan hayranlığını benzer şekilde onunla evlenmek isteğiyle açıklarken, babayı güçlü bir rakip olarak görür. Bu dönemde erkek çocuğun annesine beslediği cinsel içerikli duygular ve babasına karşı duyduğu öfke çocuğun ebeveynleri ile çatışmasına neden olur. Babayı anneden uzaklaştırmak için adeta büyük bir savaş verir.
Erkek çocuk bu dönemde babasıyla özdeşim kurarak babası gibi olmaya çalışır ve bu şekilde erkek çocuk cinsel kimliğini kazanmasında cinsiyetine ait rol ve özellikleri benimser. Sonuç olarak, bu kaygıları yasayan, cinsel kimliğini yeni keşfeden çocuk, sünnet edildiği takdirde travma yasama olasılığı yüksektir.
Çocuklarda bilincin hızla geliştiği ve çocuğun artık okula hazır olduğu yaş sonrası yapılan sünnetin psikolojik açıdan daha sakıncalı olduğu sonucuna varılabilir. Bu sebepten dolayı sünnetin mümkün olan en erken dönemde yapılmasıdır.
Uzm. Pedagog Canan Nani Bıçakcı
Paylaş