Paylaş
Müzik, varoluşun temel olgularından birisidir ve çocuk gelişiminde önemli bir sanattır. İnsan kendisini anlatabilmek, istek ve şikayetlerini iletebilmek, ruhen ihtiyaçlarını giderebilmek için sese ihtiyaç duyar. Çocuk henüz anne karnındayken seslerden etkilenmeye başlar. Bu zaman diliminde duyduğu sesler onun kişiliğinin oluşmasında, yaşam tarzının belirlenmesinde önemlidir.
Çocuk, müziğe yatkın olarak yaratılmıştır. Müzik, kendiliğinden ses çıkarmaya hevesli olan çocuğun doğasında vardır. Ancak çocukların bu yetenekleri gizli kalmaktadır. Bunu yapabilmek için 6 yaşından önce duygusal ve ritmik sezgileri uyandırmak gerekir. Çocukların yeteneklerini keşfetmek için onunla kaliteli vakit geçirmek ve iyi bir gözlemci olmak şarttır. Çocuğunuzun gizli dünyasına ne kadar yaklaşabilirseniz onu ve yeteneklerini o kadar iyi anlarsınız.
Çocuğunuzun mutlu olmasını istiyorsanız onu iyi tanımanız gerekir. Çocuğunu tanımayan ebeveyn uygulamada yanlışlıklar yapar ve çocuğu için yanlış kararlar verir. Çocuğunuzu iyi gözlemleyerek nelere ilgi duyduğunu, neleri istediğini, neleri sevdiğini, neleri sevmediğini, neleri yapmaktan hoşlanıp neleri yapmaktan hoşlanmadığını tespit edebilirsiniz. Yeteneği ve çalışmaları ebeveyn tarafından desteklenmeyen ve başarısızlıklarından dolayı eleştirilen çocuk, kendini değersiz bir kişi olarak görür, kendini küçümser. Bu davranış çocuğun var olan yeteneklerini gizlemesine neden olabilir. Buna karşılık çocuğunuzun ilgilerini geliştirmesi için yeterli kapasiteye sahip olduğunu desteklemelisiniz. Kendisi için yanlış olanı tercih etmesine rağmen ebeveynlerinin yanında olduğunu bilen bir çocuk bir sonraki denemeyi yapmak için cesaretli olacaktır. Bu cesarete sahip olan çocuğun yeterli öz güveni olduğundan deneme süresi ne kadar uzun olursa olsun, daha verimli, keyifli ve en doğru alanı tercih edecektir.
Çocuğunuzun başarılı olacağı huzur bulacağı bir alan mutlaka vardır. Anne baba olarak iki seçeneğiniz vardır; çocuğunuz için kendi istediğiniz seçimi yaparak çocuklarınızı bu alanlarda başarılı olması için zorlayacaksınız ve sonuçta hem başarısız hem de mutsuz bir çocuğa sahip olacaksınız ya da başarının olabileceği gerçeğini kabul ederek, onları destekleyecek ve olduklarından daha iyi konuma gelmelerine yardımcı olacaksınız.
Sizler de çocuklarınızın nasıl ve ne şekilde olması gerektiğini iyi düşünün ve onları tanıyarak en doğru yönlendirmeyi yapın.
Uzman Pedagog
Canan Nani Bıçakcı
[fotogaleri=1044]
Paylaş