Paylaş
Çocuğun gelişim açısından 0-3 yaş döneminin önemi büyüktür, çünkü gelişimin ilk temelleri bu dönemde atılır. Ebeveynler bu dönemdeki çocuklarına karşı yanlış tutumları, çocuğun gelişimi üzerinde olumsuz izler bırakacaktır ve herhangi bir önlem alınmaz ise çocuklarına doğru ve yanlışı öğretmekte zorlanacaklardır.
Bu evre içinde çocuklar yürür, konuşur ve etkin biçimde çevrelerini araştırırlar. Bebeklik ve ilk çocukluk döneminde çocuk keşfetme, tanıma ve öğrenme isteği içindedir. Bu sebepten dolayı çocuklar bulundukları ortamı dağıtır, karıştırırlar ve ne yiyeceklerini, ne giyeceklerine kendileri karar vermek isterler. Bu şekilde birçok işi kendi başlarına yapmaya çalışarak bağımsız olmak istediklerini belirtirler. Bu gelişim evresi tamamen normal ve sağlıklıdır.
Bir çocuğa kendi eylemlerini kontrol etme fırsatı vermek, bağımsızlık duygusunun gelişmesini sağlayacaktır. Anne – babanın aşırı kontrollü, engelleyici tutumu ise, çocuğun kendi kapasitesine yönelik kuşku yaşamasına yol açacaktır ve sağlıklı gelişmesini engelleyip, çocukta ‘tek başına hiçbir şey beceremem’ duygusunu oluşturacaktır.
Ufaklıklar, kendi başlarına bir şeyler yapabilecekleri ya da kararlar verebilecekleri fırsatlara ihtiyaç duyarlar bu yüzden onlara biraz bağımsızlık tanıyın.
Çocuklarınızın neye ihtiyaçları olduklarını, ne istediklerini ve nasıl hissettiklerini bilerek büyümeleri ve ihtiyaçlarını ve hislerini tam olarak tanımlayıp ona göre davranabilmeleri çok önemlidir. Bebeğinizin verdiği ipuçlarına yakın ilgi gösterip, ona keşfetme, tanıma, öğrenme fırsatları sunarak, kendi hislerini ve ihtiyaçlarını ayırt etmeyi öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz.
Uzm. Pedagog Canan Nani BIÇAKCI
Paylaş