Paylaş
Hamilelik boyunca kan dolaşımı ve hacmi artıyor, hormonlardaki değişimler, sindirim sistemi aktivitesinin değişmesi, kilo artışı ve kan akışındaki hızlanmalarla artan vücut iç sıcaklığına bir de güneş ve nem eklenince gebeler için pek çok sıkıntı da beraberinde geliyor. Anne adaylarının beslenmesi, bebeğin bedensel ve zihinsel olarak büyümesi-gelişmesi, annenin daha kaliteli ve huzurlu bir gebelik dönemi geçirmesi için oldukça önemli.
Beslenme şekline karar vermeden önce yapılması gereken; gebeliğin kaçıncı haftasının yaza geldiğini saptamak. Gebeliğin ilk üç ayı yaza gelen anne adaylarında, bu dönemde görülen yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, bulantı ve kusma şikayetleri aşırı sıcaklara bağlı olarak daha ağırlaşacaktır. Bu dönemi; daha çok kuru gıdalar ile tuz alımını artırmadan, az az sık sık beslenerek geçirmek gerekir.
Yazın gebeliğin ikinci trimesterinde tansiyon, kabızlık, kilo artışı, aşırı terleme, ödem sorunları yaşanabilir. Bu dönemde; sıvı ve posa alımı artırılmalı, protein alımına dikkat edilmeli, iyotlu tuz kullanılmalı ancak tuz alımı sınırlanmalıdır.
Gebeliğin son 3 ayı yaz aylarına denk geliyor ise; kilo artışının da artmasıyla beraber el-ayaklarda şişmeler, nefes darlığı, çarpıntı, uykusuzluk şikayetleri artabilir. 2. Trimesterdeki önlemlere ek olarak mutlaka su tüketimi artırılmalıdır. Hazımsızlığa neden olacak yiyeceklerden uzak durmalı, akşam geç saatlerden sonra yemek yenmemelidir.
Yaz döneminde; hamilelerin artan sıvı ihtiyacının büyük bölümünü sudan karşılaması gerekmektedir. Bulantı ve kusma şikayetleri olmadığı sürece 2 litre su içilmelidir. Su içmek; ödem, kabızlık ve idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltır, metabolizmayı düzenler, bebeğin sağlığı için de önemlidir. Terle kaybedilen sıvının yerine konması halsizliği önler. Su içmekte zorlanan anne adayları; suları limon ve nane yaprakları ile lezzetlendirebilirler. Sıvı ihtiyacı; meyveli soda, hazır meyve suyu ve asitli içeceklerden karşılanmamalıdır.
2. Az az, sık sık beslenin!
Kan şekeri düzeyini normal sınırlarda tutmak, hazımsızlık ve mide sorunları yaşamamak, sıcak basmalarını ve bulantıyı azaltmak için az az sık sık beslenme gerekir. Yaz aylarında 3 ana öğünün yanı sıra 2-3 ara öğün yapılabilir.
3. Aşırı şeker, tuz ve yağlı besinlerden uzak durun. Kafeine dikkat edin!
Bu dönemde şekerli gıda tüketiminizi azaltın. Hatta mümkün olduğunca şekeri hayatınızdan çıkarın. Fazla şeker tüketimi; kan şekerinde ani değişikliklere neden olacaktır. Kızartma, kavurma, aşırı yağlı gıdalar tüketmeyin, az yağlı yemekler tercih edin. İşlenmiş et ürünlerinden uzak durun.
Tuz; hamileliğin her döneminde dikkat edilmesi gereken bir nokta. Tuz tüketimi 1 tatlı kaşığını geçmemeli ve mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır. Salamura besinler tercih edilmemelidir. Kafein ise bir diğer önemli bir öge… Yaz aylarında sıcak basmalarının artması, kalp atışlarında değişiklik, mide ekşimesi, bulantı sorunlarının artması kafein alımı ile daha da artabilir. Çay, kahve ve kakao alımı sınırlandırılmalıdır.
4. Beslenmenizde kaliteli proteinler olsun!
Gebe olmayan kadınlar için önerilen protein 50-60 gram iken, gebelik döneminde 70-80 grama çıkmaktadır. 1 yumurta, 2-3 bardak süt ya da yoğurt, 3-4 köfte büyüklüğünde et, tavuk, haftada 2 kez balık tüketilmelidir. Ve bu besinlerin yanında C vitamini kaynağı sebze ve meyvelere de verilmelidir.
5. D vitamini şart!
Bebeğiniz ve sizin için oldukça önemli ve en iyi kaynağı güneştir. Ancak güneşe çıktığınız saatlere dikkat ediniz.
6. Besin zehirlenmeleri riskine karşı satın alırken ve dışarıda yemek yerken riskli gıdalardan uzak durun!
Gebelik döneminde, mide ve bağırsak sistemi, çok hassas olduğu için sıcakta uzun süre dışarıda kalmış yiyecekler ciddi problemlere neden olabilir. Tavuk, patates, süt-yoğurt-dondurma, pastörize edilmemiş peynir, konserve gıdalar, iyi pişmemiş her türlü etler, dondurulmuş gıdalar eğer prosedürüne uygun hazırlanmamış ise deniz ürünleri, iyi yıkanmamış sebze meyveler, salata sosları potansiyel risktir. Hijyen kurallarına dikkat edin, şüpheli gördüğünüz bu besinlerden uzak durun.
7. Sebze ve meyve tüketimini artırın!
Hem kabızlık hem ödem hem de tansiyon sorununuzu azaltmak için yaz aylarının bizlere sunduğu sebze ve meyvelerin her rengini beslenmenizde bulundurun. Böylece hem sıvı hem de posa ihtiyacınızı karşılamış olursunuz. İyi yıkanmış yeşilliklerden oluşan salatanız her öğün yemeklerinizin yanında olsun. Günde en az 2 porsiyon sebze ve 3 çeşit meyve tüketin.
Paylaş