Paylaş
Sağlıklı bir yeme düzeni içerisinde, belirli besin gruplarından her gün kişiye özel miktarlarda tüketmek gerekmektedir. Biz besinleri 6 grupta inceleriz; süt grubu, et grubu, ekmek ve ekmek yerine geçen besinler grubu, sebze grubu, meyve ve yağ grubu. Bu 6 grup içerisinde karbonhidrat gereksinmemizi karşılayanlar; ekmek ve ekmek yerine geçen besinlerdir. Tahıla dayalı bir beslenme düzeni olan toplumumuzda; ekmek, makarna, bulgur, kuru baklagiller önemli karbonhidrat kaynaklarıdır. Çünkü sağlıklı yetişkin bir birey günlük enerjinin %55-60’nı karbonhidratlardan karşılamalıdır. Durum böyle olunca; makarnayı da yasaklamak yanlış olur.
ENFES BİR DİYET MAKARNA TARİFİ İÇİN TIKLAYIN!
Makarna; durum buğdayından yapılır, kompleks karbonhidrat içerir ve kan şekerini hızla yükseltmediği için diyetlerde de kalori değeri hesaplanarak tüketimine belirli miktarlarda izin verilir.
100 gram makarna 350 kalori içerir. %10 protein ve %70 karbonhidrat içermektedir. B grubu vitaminlerin önemli kaynağıdır. Ancak hangi makarnayı ve nasıl tercih edeceğinize dikkat etmelisiniz. Kepek ilave edilmiş veya beyaz undan yapılmış makarna yerine, tam buğday unu makarna tercih ederseniz fazladan %30 posa ve %40 B vitamini almış olursunuz. Bu sayede enerji metabolizmasında görev alan B vitaminleri metabolizmanızın daha hızlı çalışmasını sağlarken, fazladan aldığınız lifler de sindirim sistemi ve kalp sağlığını korur. Öte yandan sporcular için vazgeçilmez bir besindir. Uzun süreli ve orta şiddetli bir egzersiz öncesi makarna tercih ederek, glikoz depolarınızın geç boşalmasını sağlar ve performansı artırır.
Ancak napoliten veya bolognez soslu bir makarna tüketirseniz %50 daha fazla kalori ve yağ alırsınız. Kremalı mantar soslu bir makarna ise fazladan %60 kalori ve yağ demektir.
Paylaş