Paylaş
Yılda sadece birkaç kez çıkılabilen tatilde regli olmak kadınlar için kısıtlayıcı olduğundan can sıkıcı olabilir. Bu dönemde kadınlar, adet dönemlerini geciktirmek için içeriğinde progesteron hormonu bulunan adet geciktiricilere başvurur.
Hap, tablet ya da iğne olmak üzere farklı yöntemlerle uygulanan adet söktürücü ilaçlar adet düzenini taklit eder ve progesteron hormonu azaldığında da kanama başlar. Doktor kontrolünde adet döneminden önceki 3-5 gün içinde kullanılmaya başlanmalıdır.
Adet kanaması ilacı bıraktıktan 3-5 gün sonra başlar, bazen 1 hafta ya da 10 günü bulabilir. Genellikle kısa süreli değişimler ikinci adet döneminden sonra kesilir ve eski düzenine döner.
Adet geciktirici ilaçların yan etkisi var mıdır?
Kanıtlanmış bir sakıncası veya önemli bir yan etkisi yoktur ancak adet geciktirici ve adet söktürücü ilaçlar hormonal yükleme yaptığı için doktora danışılarak kullanılmalıdır.
Ancak adet geciktirici hapları alışkanlık haline getirmemek gerekir. Çünkü adet geciktirici ilaçlar içerdikleri yoğun progesteron miktarları nedeniyle sık kullanılma durumunda bazı kadınlarda vücutta şişkinlik, göğüslerde hassasiyet, varis, kanama miktarında artış ve kabızlık gibi şikâyetlere de yol açabilir.
Aynı zamanda bu haplar yumurtalıklarda gerçekleşen döngüyle rahim iç duvarında gerçekleşen döngü arasındaki dengeyi bozabilir ve gebe kalmada güçlük çekilebilir.
Adet geciktirici haplar kimler için zararlı?
İçeriğindeki progesteron hormonu sayesinde adet düzenini bozan ilaçların önemli bir yan etkisi olmamasına rağmen herkes tarafından kullanılmaya uygun değildir.
40 yaşın üzerindeki kadınlar, karaciğer rahatsızlığı olanlar, akciğer embolisi geçirmiş hastalar ve meme kanseri olanlar adet geciktirici ilaç kullanmamalıdır. Ayrıca gebelik ihtimali olan kadınların da bu ilaçlardan sakınması gerekir.
Jinekolog Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan
Paylaş